Denník N

Vášne okolo Palka nám neškodia, práve naopak

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je povinnosťou každej spoločnosti ozvať sa vždy, keď sa hociktorý jej element pokúsi formátovať jej hodnotový softvér verziou, ktorá funguje len na náboženskom procesore.

Rozruch, ktorý vzplanul okolo knihy rozhovorov s Vladimírom Palkom, nie je nijako prekvapujúci, skôr naopak – očakávaný a podľa môjho názoru aj potrebný. Je totiž načase si uvedomiť a priznať, že obrovská časť občanov Slovenska už nevie a ani nemôže akceptovať náboženské pravdy – nech patria akejkoľvek cirkvi – ako základ pre usporiadanie našej spoločnosti, pre jej hodnoty a pravidlá fungovania.

Viera v akéhokoľvek boha nie je tou konsenzuálnou platformou, na ktorej podloží môže názorovo pestré a rôznorodé spoločenstvo občanov budovať svoje sociálne a kultúrne spravodlivé zriadenie. Akokoľvek kruto to pre veriacich musí znieť.

Spoločnosť môže a mala by počúvať názory veriacich ľudí na to, ako zabezpečiť v spoločnosti dobro rovnako pre všetkých, ale hneď ako ich návrhy niekoho vyčleňujú, upierajú mu práva alebo ho stavajú do kategórie druhoradého občana, musí ich odmietnuť.

Tak ako by každé rozumné spoločenstvo, usilujúce sa o dobro pre všetkých, odmietlo akýkoľvek obmedzujúci návrh a názor od akejkoľvek skupiny občanov, nech by sa rovno hlásili aj k najosvietenejšiemu humanizmu.

Kvalita ponúkaných hodnôt a morálky sa totiž nemeria ich nositeľom, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie