Denník N

Brazílsky cyklista na videu zachytil nájazd extrémistov pod Bratislavským hradom

Chuligáni vtrhli na trať a bežali smerom k Bratislavskému hradu. Napadli divákov a zdemolovali spodnú časť trate.

Zábery násilností zo sobotňajšieho pochodu proti utečencom v Bratislave sa šíria do sveta.

Brazílsky cyklista Bernardo Cruz zverejnil na Facebooku video zo svojej finálovej jazdy na pretekoch Bratislava City Downhill. Vidno na ňom, ako maskovaní chuligáni vtrhli na trať a bežali smerom k Bratislavskému hradu.

Extrémisti potom už mimo záberu jeho kamery napadli okolitých divákov a zdemolovali spodnú časť trate. Zostala po nich rozbitá časomiera a zničená kamera.

„Toto je moja jazda v Bratislave! Na záverečných metroch vtrhli na trať neonacisti a všetko ničili,“ napísal Cruz na sociálnej sieti. Incident zachytil kamerou GoPro na svojej prilbe.

Na miesto vzápätí dorazili policajné zložky a ťažkoodenci, ktorí proti skupine približne 300 osôb na nádvorí hradu zasiahli a 25 osôb zadržali.

Preteky sledovali aj rodiny s malými deťmi. Organizátori museli súťaž zrušiť.

V diskusii pod videom sa Cruzovi ospravedlnilo mnoho Slovákov. „Dúfam, že sa do Bratislavy vrátim budúci rok. Mesto je úžasné, vďaka,“ odpísal im jeden z najlepších pretekárov na svete.

„Človek sa pol roka snaží, maká na tom, stojí to veľa úsilia – a nakoniec to vyvrcholí niečím úplne iným,“ hovoril po pretekoch úradujúci majster sveta a spoluorganizátor pretekov Filip Polc.

„Nedá sa to opísať. Človek dá do toho maximum a takto sa to obráti. Prešiel som brazílskymi favelami (chudobnými štvrťami, pozn. red.), kde sa ľudia zabíjajú pomaly na dennej báze, no funguje to tam celkovo v pohode – a toto sa stane u nás. Veľmi ma to štve,“ dodal Polc.

Na sobotňajší pochod proti imigrantom prišlo do centra Bratislavy asi 5-tisíc ľudí. Radikáli okrem útoku na cyklopretekoch tiež hádzali kamene na saudskoarabskú rodinu a hlavnú stanicu zadymili svetlicami.

Medzi pochodujúcimi bolo veľa futbalových fanúšikov. Zo 140 zadržaných bolo podľa polície 60 Čechov.

Bernardo Cruz. Foto - Facebook/bernardocruzdh
Bernardo Cruz. Foto – Facebook/bernardocruzdh

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie