Denník N

Dlhoročný koniar: Niektoré kone končia kariéru už ako 6-ročné. Čo s nimi, kým sa dožijú 30 rokov?

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Stanislav Matulík rozpráva, že nie všetci koniari majú problém s konzumáciou konského mäsa. „Najlepšie sú salámy,“ hovorí.

Austrália v týchto týždňoch rieši škandál – miestni chovatelia dávali na utratenie viac dostihových koní tesne po ukončení kariéry, ako bolo dovolené. Na Slovensku je kôň hospodárskym zvieraťom, no k masívnemu porážaniu bývalých dostihových koní nedochádza.

Rozprávali sme sa so Stanislavom Matulíkom, správcom žrebčína v Kopčanoch, ktorý v 18. storočí patril medzi cisárske a kráľovské a ustajnených v ňom bolo približne 300 koní.

Matulík rozpráva aj o tom:

  • za koľko sa dá kúpiť kôň a koľko mesačne stojí jeho ustajnenie;
  • či koniari jedia konské mäso;
  • aký výcvik stačí na to, aby človek zvládol jazdu cez Mongolsko;
  • že kone sú lenivé zvieratá, ktoré vo voľnej prírode utekajú len z dvoch dôvodov.

Máme na Slovensku profesionálnych jazdcov?

Áno, parkúrových, dostihových aj drezúrových, tí dobrí sa uživia. Dostihových nie je veľa, lebo máme asi len 250 dostihových koní, parkúrových a drezúrnych je okolo 1500.

Ide o úzku skupinu profesionálnych jazdcov, ktorí prezentujú kone na pretekoch majiteľom, prípadne sú sami majitelia a kone predávajú. Len jazdenie ich neuživí, ak má jazdec súkromnú stajňu, robí výcvik, obsedá mladé a predáva ich. No a najlepšie sa predáva, keď kupec vidí koňa na pretekoch skočiť čisto 150 cm.

Koľko stojí taký kôň?

Slovenský majiteľ zaplatil za koňa najviac 700-tisíc eur. Minulý rok dcéra najbohatšieho Čecha Petra Kellnera preplatila dcéru Billa Gatesa. V Nemecku kúpili deväťročnú kobylu, ktorú chceli na olympiádu, za desať miliónov eur.

Akú dlhú má kôň pretekársku kariéru?

Dostihový kôň, čo je vždy len anglický plnokrvník, behá dostihy už ako dvojročný, najrýchlejší je ako trojročný. Rovinové kone končia ako päť- či šesťročné a idú do chovu. Sú však aj prípady, keď do chovu idú už trojročné dostihové kone.

Ako je to u parkúrových koní?

Začínajú až ako štvor- či päťročné, a kým majú sedem rokov, jazdia len na pretekoch pre mladé kone. Optimálny vek je u nich od osem do pätnásť rokov, na olympiáde však boli už aj osemnásťročné kone.

Koľko sa kone dožívajú?

Väčšinou 20 až 30 rokov. Boli už aj také, čo sa dožili viac ako 40 rokov, ale to sú len veľmi jednoduché plemená.

Čo znamená, že kôň ide do chovu?

Ak je to kobyla, zvyčajne ide do chovu. Ak má kôň dobrý charakter, dá sa na školské jazdenie. V škole mám dva bývalé dostihové kone, oba majú 12 rokov, sú to valachy, ktoré behali prekážkové dostihy. Mali však problém so šľachami, kúpil som ich a slúžia ako školské kone pre deti.

V Austrálii je momentálne škandál: utratilo sa tam oveľa viac dostihových koní, ako je oficiálne dovolené.

Je to problém. Taký kôň ani nie je vhodný na konzumáciu, pretože ho stále očkujú a ani mäsa nemá veľa. Môže sa využiť na mäso do zoologických záhrad, viem aj o človeku, čo si koňa odviezol do Tatier ako návnadu na medveďa. Niektoré kone sa používali na výrobu séra, potrebovali ich krv. Bývalé dostihové kone navyše nie sú také žiadané, sú temperamentnejšie.

Existujú starobince pre kone?

Áno, majitelia dostihových koní si nájdu niekoho, kto má dobrú pastvinu, aby bol kôň čo najviac na vzduchu. Aj my tu máme ustajneného koňa, ktorý má 24 rokov, majiteľka už na ňom nejazdí a vie, že tu máme režim, pri ktorom sú kone doobeda vo výbehu a trikrát denne žerú. Majiteľka sa o nič nestará a kôň si užíva dôchodok.

Ako končia dostihové kone?

V súvislosti s otázkou, čo je s dostihovými koňmi po ukončení ich kariéry, sme sa obrátili aj na Slovákov, ktorí vlastnia desiatky takýchto koní.

Miroslav Piskla

Keď kariéru ukončí ľudský športovec, musí sa zariadiť sám, vieme, ako sa niektorí pretĺkajú a majú rôzne osudy. Keď ukončí výkonnostnú kariéru kôň, musíme sa oň postarať my. Väčšinou ide o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie