Denník N

Saková ženám nemá radiť, aby si dávali pozor. Nech povie mužom, aby nevraždili, hovorí právnička

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezidentka Zuzana Čaputová si v pondelok do paláca pozvala ľudí z mimovládnych organizácií, ktorí bojujú proti násiliu na ženách. Bola medzi nimi aj právnička Janka Debrecéniová, ktorá sa venuje najmä téme násilia pri pôrodoch a diskriminácii žien v práci. Práva žien v mimovládnej organizácii Občan, demokracia a zodpovednosť zastupuje už dvadsať rokov.

„Žiť v bezpečí je jednou z najzákladnejších ľudských potrieb a je jedným zo znakov a prejavov slobody. Ak niekto tvrdí, že takéto niečo nie je potrebné, tak nechápe základnú podstatu ľudských práv,“ hovorí Debrecéniová.

Po vražde Violy Macákovej sa mnohé ženy začali báť o svoju bezpečnosť a cítia, že môžu byť na ulici ohrozené. Vystrašilo to aj vás?

Keď som sa o vražde dozvedela z médií, spomenula som si na vraždy žien v Latinskej Amerike. Bol to výsostne politický fenomén. S veľmi vysokou frekvenciou tam nachádzali znásilnené, zmrzačené a zavraždené ženy. Väčšinou to boli robotníčky z fabrík, ženy, čo sa vracali z práce. Odkaz mužov, ktorí to páchali, bol, že nemajú čo vyťahovať päty z domu a vstupovať do verejného priestoru, lebo môžu takto skončiť. Štáty proti tomu často nič nerobili a neodsudzovali to niekedy ani verbálne. Na násilí tam participovali aj politické špičky. Prvé, čo mi napadlo, bolo, že takéto činy sú efektívnym spôsobom, ako vyhnať ženy z verejného priestoru a znemožniť im naplno uplatňovať si svoje práva ako občianok. To, aby sme sa cítili byť ohrozené vo verejnom priestore, je jeden z dôvodov, prečo niektorí muži páchajú násilie na ženách.

Keď však nejaký muž napadne ženu na verejnosti, asi to nerobí preto, aby iné ženy odradil od vychádzania z domu.

Mnohé zo stratégií a nástrojov patriarchátu sú neuvedomované. A aj keď to nemusí byť cieľom niektorých mužov, stále to môže mať taký účinok. Po vražde Violy Macákovej sa na nás ženy vysypalo množstvo informácií, čo všetko nemôžeme robiť, kde všade sa nemáme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie