Denník N

Kde sa berie istota, že maďarská strana podporí prodemokratickú vládu?

Gyula Bárdos z SMK. Foto N - Tomáš Benedikovič
Gyula Bárdos z SMK. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kandidátka SMK ukazuje hlavný problém maďarskej politiky – v menšine neexistuje takmer nič, čo dokáže politickú elitu kontrolovať a obmedzovať.

V rovnaký deň ako Most-Híd schválila svoju kandidátku do budúcoročných parlamentných volieb aj mimoparlamentná SMK, druhá „veľká“ maďarská strana na Slovensku. Jej politikov potom na spoločnej kandidátke volebnej strany s prapodivným menom Maďarská komunitná spolupatričnosť v nedeľu doplnili kandidáti ďalších ešte menších strán Maďarského fóra a hnutia Spolupatričnosť.

Na 150-člennej kandidátke obsadí SMK 90 miest, Maďarské fórum a Spolupatričnosť dostali rovnako po 30 pozíciách. V podstatnej prvej dvadsiatke má SMK 12 a ostatní po štyroch kandidátoch. Kandidátku povedie jeden z najznámejších politikov SMK Gyula Bárdos, súčasní lídri strán majú ďalších šesť miest.

Dvojkou je predseda Spolužitia Szabolcs Mózes, trojkou šéf republikovej rady SMK a jeden z jej najaktívnejších politikov Péter Őry, štvorkou predseda Maďarského fóra Zsolt Simon, päťkou predseda SMK József Menyhárt a šestkou najznámejší politik Spolupatričnosti Örs Orosz.

Zaujímavé je, že predchádzajúci dvaja lídri SMK Pál Csáky a Jó­zsef Berényi, ktorí stranu dostali a doteraz bezpečne udržiavali mimo parlamentu, asi dokázali vyvodiť osobné ponaučenie alebo k nemu boli dotlačení – skončili na konci kandidátky. Väčšia obeť je to pre pracovitého Berényiho, ktorý je ešte pomerne mladý. Csáky, ktorý, naopak, pracovitosťou nikdy nevynikal a ťažko zvláda, že vypadol z Európskeho parlamentu, je už aj tak v dôchodkovom veku.

Menej zúfalá kandidátka

Nielen vďaka tomu vyzerá kandidátka Maďarskej komunitnej spolupatričnosti aspoň na prvý pohľad rozumnejšie a menej zúfalo ako kandidátka Mosta. Zdá sa, že na rozdiel od bugárovcov napríklad vzali vážnejšie omladenie. Na kandidátke nie sú ľudia, ktorí by na veľkú časť verejnosti pôsobili ako päsť na oko, na rozdiel povedzme od Bélu Bugára či Eleméra Jakaba na druhom a na šiestom mieste kandidátky Mosta. Jednoznačne lepšie si vybrali aj lídra kandidátky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Komentáre

Teraz najčítanejšie