Denník N

Beblavý: Opozičné strany bez šance na parlament by mali zvážiť, či pôjdu do volieb

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Spolu – občianskej demokracie Miroslav Beblavý hovorí, že nevidí dôvod zachraňovať opozičné strany, ktorým by hrozilo vypadnutie z parlamentu. Mali by podľa neho samy zvážiť, či z volieb neodstúpia.

Miroslav Beblavý v rozhovore hovorí:

  • prečo by politici nemali voličov zaťažovať každým svojím poryvom duše,
  • o čom by mali premýšľať v januári strany, ktoré nebudú mať šancu prekročiť päť percent,
  • prečo nie je možné premýšľať o koalícii so Smerom, aj keby sa mali vlády chopiť extrémisti,
  • ako vníma Dobrú voľbu Tomáša Druckera.

Dnes máme 95 dní pred voľbami. Skúste si spomenúť, čo ste robili pred štyrmi rokmi o tomto čase.

Myslím, že som vtedy najviac riešil zdravotnícke kauzy okolo tety Anky a pripravoval som tému maséra Kostku. A tiež viem, že som už vtedy riešil Pentu v zdravotníctve a na striedačku som od Pavla Pašku a Penty dostával dobre mienené odkazy, aby som tomu dal pokoj. To sú moje najsilnejšie spomienky z konca novembra 2015.

Tak ako teraz to bolo tri mesiace pred voľbami. Tušili ste, že Sieť dopadne tak zle?

Netušil, aj keď som mal určité obavy z nepevnosti niektorých ľudí. Myslel som si však, že som príliš paranoidný. Ukázalo sa, že som bol nedostatočne paranoidný.

Mali ste obavy z nepevnosti Radoslava Procházku?

Bolo to aj o iných ľuďoch. Ale bolo pre mňa jedno z veľkých poučení, že aj vzdelaným ľuďom s dlhou históriou práce vo verejnom záujme má človek veriť len s veľkou opatrnosťou. Odvtedy som k ľuďom skeptickejší.

Opozičné strany idú do volieb samostatne, jedinou koalíciou bude zrejme Progresívne Slovensko/Spolu. Skúste pomenovať, prečo nevznikla aspoň troj- či štvorkoalícia.

Koalície vzniknú vtedy, keď to buď všetci partneri chcú, alebo sa boja, čo sa stane, keď sa nedohodnú. S PS sme sa dohodli aj pre silný tlak pred európskymi voľbami – stáli sme pred rozhodnutím, že buď ukážeme inú cestu, alebo sa ľudia hrozne sklamú. Teraz mali niektorí opoziční kolegovia pocit

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Progresívne Slovensko

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie