Denník N

V športe máme góly, v politike prieskumy. Prezidentka už raz výhrady k 50-dňovému moratóriu spísala

Foto - TASR
Foto – TASR

Začiatkom novembra spísala Čaputová výhrady pre poslancov, teraz ich môže rýchlo poslať do Košíc na Ústavný súd.

Ústavný súd čaká prvá vážna skúška: 50-dňové moratórium na volebné prieskumy. Je isté, že prezidentka Zuzana Čaputová v utorok schválený zákon napadne v Košiciach. Avizovala to už 6. novembra, keď schválenú novelu vrátila poslancom na opätovné prerokovanie.

Zároveň potvrdila, že Ústavný súd požiada aj o dočasné pozastavenie účinnosti novely. Sudcovia musia rozhodovať rýchlo, čas majú do 10. januára, odkedy by malo moratórium platiť.

Čaputová svoje výhrady sformulovala na pätnástich stranách a často si pri argumentoch pomáha športovou terminológiou. Je pravdepodobné, že svoje výhrady z veta využije aj pred Ústavným súdom.

Ohrozené právo na informácie a cenzúra

V čom teda vidí Čaputová protiústavnosť schválenej novely? V skratke takto: v obmedzení práva občanov na informácie, práva slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie, ale aj práva na rovnaké zaobchádzanie. K tomu treba ešte pridať rozpor so zákazom cenzúry a potlačenie slobodnej súťaže politických síl.

Prezidentka písala aj o porušení ústavy v tom, že sa menia pravidlá vedenia volebnej kampane už počas jej priebehu. Voľby totiž vyhlásil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) skôr, ako poslanci zmenu schválili.

V športe máme góly, v politike prieskumy

Prezidentka pripúšťa, že za istých okolností je možné obmedziť základné práva a slobody občanov, teda aj právo na informácie. Lenže pri takomto obmedzení je potrebné vždy dbať na podstatu a zmysel týchto práv.

Aký je teda význam predvolebných prieskumov? Poskytujú obraz o vývoji verejnej mienky. „Tak ako v športových súťažiach sú meradlom úspechu dosiahnuté góly, body alebo čas, v politickej súťaži je takýmto meradlom verejná mienka vyjadrená percentami politických preferencií,“ snažila sa vysvetliť prezidentka poslancom.

Predĺženie moratória na prieskumy prirovnala k tomu, ako keby niekto zmenil pravidlá futbalu či hokeja tak,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie