Denník N

Pracoval ako čašník, tréningy mal v parku. Český tréner teraz so Slaviou konkuruje veľkoklubom

Jindřich Trpišovský v Lige majstrov. Foto – AP/Joan Monfort
Jindřich Trpišovský v Lige majstrov. Foto – AP/Joan Monfort

Keď pražskej Slavii po postupe do skupinovej fázy Ligy majstrov ako súperov vyžrebovali Barcelonu, Borussiu Dortmund a Inter Miláno, väčšina ľudí očakávala v súbojoch s európskymi veľkoklubmi jednoznačné prehry.

Tréner Slavie Jindřich Trpišovský však vraj prišiel za šéfom klubu Jaroslavom Tvrdíkom a povedal mu, že v šiestich prestížnych dueloch jeho tím získa päť až sedem bodov. „Myslel som si, že proti všetkým budeme vedieť bodovať doma,“ vyhlásil.

Hoci po štyroch zápasoch mal na konte iba dva body po remízach na ihriskách Interu (1:1) a Barcelony (0:0), Slavia bola vo všetkých zápasoch vyrovnaným súperom – a Barcelone pokojne mohla zobrať body aj vo svojom domácom prostredí, kde podľahla 1:2.

Aj keď Slavia vtedy nešťastne prehrala, fanúšikovia spravili s hráčmi po záverečnom hvizde klasickú „ďakovačku“. Zatiaľ čo futbalisti už čakali pred severnou tribúnou, priaznivci začali skandovať Trpišovského meno „Jindra“ a počkali, kým príde aj so svojím realizačným tímom. Trpišovský si dal najskôr šiltovku dole, potom si ju otočil šiltom dozadu a spolu s ostatnými si kľakol na trávnik.

Do klubu prišiel pred dvoma rokmi v decembri, keď nahradil súčasného trénera českej reprezentácie Jaroslava Šilhavého, a priaznivci si ho obľúbili. Slavia pod jeho vedením hrá pekný futbal a tím je vybudovaný na domácich hráčoch.

Novinár z MF Dnes David Čermák pre Denník N vysvetľuje, že Trpišovského kvalita spočíva v extrémnej pracovitosti: „Žije futbalom pätnásť či šestnásť hodín denne, sleduje zápasy na videu a pripravuje hráčov úplne na všetko. Aj keď hrajú pohár proti Vyšehradu, pozerajú sa predtým na video, na ktorom im ukazuje slabé a silné stránky súpera. Je futbalom doslova posadnutý v najlepšom zmysle slova a váži si, kam sa až dostal.“

Barman a čašník

Trpišovský pritom ešte pred šiestimi rokmi trénoval v nižších súťažiach v divíznom tíme SK Horní Měcholupy. Desať rokov musel okrem trénerstva aj pracovať, pretože iba z futbalu by sa nedokázal uživiť. „V istom období som bol zamestnaný ako prevádzkar

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie