Denník N

A vás ten stand-up ešte baví? Kam sa za desať rokov posunuli slovenskí pódioví komici

Známe tváre zo Silných rečí na Súboji komikov. Zľava doprava - Jakub Gulík, Matej Makovický, Martin Hatala, Juraj Tabaček a Ján Gordulič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Známe tváre zo Silných rečí na Súboji komikov. Zľava doprava – Jakub Gulík, Matej Makovický, Martin Hatala, Juraj Tabaček a Ján Gordulič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Stand-up Silné reči oslávil tento týždeň desať rokov od vzniku. Slovenský stand-up sa odvtedy sprofesionalizoval a rozšíril sa o nové spin-offy, podcasty či webové tolkšou.

Bratislavský Luna bar v suteréne takmer opusteného hotela Kyjev je v stredu 13. novembra večer vypredaný. Na stoličkách pred pódiom a v malých boxoch po bokoch sedí asi dvesto ľudí.

O ôsmej večer sa na pódiu objavia známe tváre zo stand-upu Silné reči. Jano Gordulič, Juraj Šoko Tabaček, Jakub Gulík, Martin Hatala a Matej Makovický. Tentoraz sa však nestriedajú pri mikrofóne s humornými historkami a príbehmi. Diváci v stredu večer neprišli na klasický stand-up, ale na „Súboj komikov“, šou, ktorá kombinuje prvky stand-upu, ale aj improvizácie, a či vymýšľania vtipov zo slovných hračiek.

„Viete, aká je obľúbená rozprávka detí na onkológii?“ spýta sa počas večera jeden z komikov. „Hľadá sa chemo.“ Jeden z jeho kolegov kontruje: „A viete, ako sa volá punková kapela pre hipsterov? Iné latté.“

Súboj komikov je „spin-off“ Silných rečí, teda program, ktorý je odvodený od originálu, vystupujú v ňom rovnaké tváre, ale prináša iný obsah.

Pôvodná stand-up comedy show Silné reči v novembri oslávila desať rokov od svojho vzniku. Odvtedy sa sprofesionalizoval nielen slovenský stand-up, ale aj ľudia, ktorí ho tvoria. Dnes už mnohí dokážu povedať, že ich humor, s ktorým začínali v kluboch a za mikrofónom, dokáže uživiť.

Ako sa to vlastne podarilo?

Video: Prvý stand-up Jána Gorduliča spred 10 rokov

Desať rokov s Gorduličom

Pred desiatimi rokmi bol scenárista Ján Gordulič širokej verejnosti známy najmä ako poštár Janko. Mal síce za sebou scenáre pre komediálne seriály Mafstory a Profesionáli, predtým prekladal americké seriály, ktorých dabing režírovala jeho mama Štefánia Gorduličová, ale väčšina televíznych divákov ho aj tak poznala z relácie Pošta pre teba.

Bolo to v čase, keď už v Bratislave stand-up existoval. V klube Hlava 22 pod značkou Expanzia vystupovali komici, ktorých vidieť za mikrofónom aj dnes. Či už to bol Matej Adámy, Tomáš Hudák alebo Milan Docent Sedliak. Pre slovenské publikum to bol stále málo známy žáner.

Producent a novinár Rado Tomek v tom istom čase hľadal program pre svoj Nu spirit club, ktorý fungoval na Štúrovej ulici pri Šafárikovom námestí. Stand-up sa ponúkal. V zahraničí je to formát, ktorý funguje najmä v kluboch, kde často dopĺňa hudobnú produkciu. „Zavolal mi, aby som stand-up v Nu spirite skúsil robiť ja,“ spomína Gordulič. „Povedal som mu, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie