Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O daňovom raji v Južnej Dakote, ktorý nasáva miliardy špinavých peňazí z celého sveta

Foto - Flickr/Steve Elliott
Foto – Flickr/Steve Elliott

USA sa rýchlo šplhajú po rebríčku daňových rajov a dnes sú už na druhom mieste za Kajmanskými ostrovmi.

Oliver Bullough je investigatívny novinár a autor výnimočnej knihy s názvom Moneyland o daňových rajoch a globálnych procesoch prania špinavých peňazí, ktorá vyšla vlani. V tejto reportáži pre The Guardian v téme pokračuje a dojem z nej je strašidelný. Deje sa tu totiž niečo, čo bude mať obrovský negatívny vplyv na našu budúcnosť. A všetko sa to začalo v americkom štáte Južná Dakota už pred 40 rokmi.

V princípe ide o to, že hoci daňové raje ako Kajmanské ostrovy, Jersey alebo Bahamy sa dostávajú postupne pod globálnu kontrolu a moderné technológie dnes dokážu vystopovať tok špinavých peňazí čoraz dôslednejšie, do Južnej Dakoty prúdia stovky miliárd dolárov najrôznejšieho pôvodu a nikto na ne nemá dosah.

Ekonomika tohto amerického štátu, kde žije menej ako milión ľudí, sa koncom 70. rokov ocitla na pokraji krachu a vtedajší guvernér William Janklow (prezývaný aj Divoký Bill pre svoju kariéru „mariňáka“) hľadal spôsob, ako ju zachrániť. A zrušil regulácie pre banky, napríklad výšku úrokov, čím prilákal napríklad Citibank. Využil to, že ostatných 49 štátov USA sa správalo slušne a dodržiavalo zákony proti úžere. Do Južnej Dakoty sa nasťahoval finančný priemysel.

A potom urobil ešte ďalší prevratný krok: zrušil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie