Denník N

Inštruktor severskej chôdze: Prechladnutý som nebol možno tri roky

Ilustračné foto - Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

„Pomocou paličiek sa ťaháme do výšky, vystierame sa a stabilizujeme a posilňujeme vnútorné svalstvo,“ hovorí inštruktor severskej chôdze Jozef Kokeš z Nordic Walking Bratislava.

V čom sa severská chôdza líši od bežnej chôdze vo svižnom tempe? 

Má svoju špecifickú techniku, ktorú treba zvládnuť, pretože len vtedy z nej vyťažíme všetky zdravotné benefity. Na rozdiel od behu a chôdze pri severskej chôdzi zapájame do pohybu celú hornú polovicu tela. Zapojených je dokopy až 90 percent svalov. K dosiahnutiu správnej techniky pomáhajú špeciálne paličky určené pre túto aktivitu. Horná časť tela pomocou nich odľahčuje prácu nôh a kĺbov zhruba o 30 percent, pomáha nám vystrieť sa, a teda aj vyrovnať chrbát.

Je to pre človeka prirodzený pohyb? 

Ľudstvo používa pri chôdzi palice asi od čias, keď sme zliezli zo stromov.

Predpokladám, že človek sa pri intenzívnejšom tréningu spotí až zadýcha. Ako sa pri severskej chôdzi vyhnúť prechladnutiu?

Prechladnutý som nebol možno tri roky. Pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu posilňujeme náš imunitný systém. Verte mi, že ak pôjdete pätnásťkrát do mesiaca aspoň na hodinu s paličkami do prírody, prestanete kupovať vreckovky. Potenie je v poriadku, dôležité je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie