Denník N

Poslanec a aktivista zo Žiliny: Agresívneho Slotu som v duchu objal, potom som už netrpel

Peter Ničík. Foto N – Andrej Bán
Peter Ničík. Foto N – Andrej Bán

Peter Ničík bol svojho času najvýraznejší symbol odporu voči primátorovi Žiliny a predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Jeho príbeh, ktorý sa končí porážkou vulgárneho politika, obsahuje mnohé paralely s dneškom.

Takto pred desiatimi rokmi ešte Slovensku s Robertom Ficom vládli Vladimír Mečiar a Ján Slota. Peter Ničík rozpráva najmä o tom, ako Slota do roku 2006 ovládal Žilinu.

Nezačnem vami, ale postavou bývalého primátora Jána Slotu, ktorý v negatívnom zmysle silno ovplyvnil váš život. Ako si spomínate na jeho éru?

Prichádzali sme do sporov odkedy som začal byť mestským poslancom. Nemám rád, keď je niekto agresívny, arogantný, keď si myslí, že je nad zákonom, že je pánom sveta. Pán Slota ponižoval ľudí, porušoval zákony, organizoval čudné predaje mestského majetku, tak som sa proti tomu vzbúril.

Čo znamená, že ste sa vzbúrili?

Urobil som obyčajnú vec. Začal som na zastupiteľstve hovoriť, čo si myslím a čo cítim. Hovoril som napríklad o tom, že sa mestský majetok predáva netransparentne.

To vtedy nikto iný nerobil?

Nebolo takých veľa… Vtedy bola taká doba, že sa ľudia dosť báli. Aj Jána Slotu. Alebo vedeli, že aj s mlčaním sa dá obchodovať.

Ako došlo k tomu, že Žilinčania, mnohí z nich boli Česi, ktorí tu od čias federácie učili, študovali a pracovali, odrazu zvolili po Novembri ´89 človeka, ako je Slota?

Tomu dodnes celkom nerozumiem. Ján Slota bol druhý porevolučný primátor, jeho predchodca bol za KDH. Musím však povedať, že napriek negatívnym vlastnostiam má pre istý typ ľudí svoju charizmu. A to možno ovplyvnilo mnohých. Vedel si získať ľudí napríklad arogantnou či nenávistnou rétorikou, ponižovaním iných.

To je akoby cez „kopirák“ dnešný príbeh s Ficom, Kotlebom či Harabinom. Slota sa tak správal už predtým, ako sa stal primátorom alebo až potom, keď ho zvolili?

Na začiatku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie