Denník N

Krajčí z OĽaNO: Prekážalo mi, že Čaputová chcela žiť vo voľnom zväzku

Marek Krajčí. Foto - archív Mareka Krajčího
Marek Krajčí. Foto – archív Mareka Krajčího

Ako by tieňový minister za OĽaNO zmenil zdravotníctvo: jedna poisťovňa, postavené Rázsochy plus ďalšie dve nemocnice a silnejšie postavenie štátu.

Denník N pripravuje pred voľbami sériu rozhovorov s odborníkmi strán na zdravotníctvo

Marek Krajčí je detský kardiológ a poslanec za OĽaNO. Hnutie si ho vybralo za tieňového ministra pre zdravotníctvo. V rozhovore sa dočítate:

  • ako vníma politiku Igora Matoviča,
  • prečo je ochotný podporiť návrh SNS ohľadne interrupcií,
  • ako vníma pôsobenie kňaza Mariána Kuffu,
  • ako si predstavuje systém zdravotníctva,
  • ale aj to, prečo kritizoval Zuzanu Čaputovú pred prvým kolom prezidentských volieb za to, že si neplánovala vziať svojho partnera.

Trúfate si byť ministrom zdravotníctva?

Prišiel som do politiky ako lekár a nezávislá osobnosť. Tieto štyri roky som sa zorientovával v politike a začal prinášať riešenia. Preto ma v hnutí OĽaNO nominovali za tieňového ministra. Z tohto pohľadu by som mal byť ministrom ja. Ale po voľbách musí vzniknúť široká dohoda medzi vládnucimi stranami.

Ak by ste dostali ponuku, vzali by ste to?

Naše zdravotníctvo je zle nastavené. Nestačí robiť čiastkové zmeny, potrebuje systémové zmeny. Musím najskôr vedieť, ako bude zdravotníctvo financované a do akej miery budeme môcť presadiť náš program. S budúcimi koaličnými partnermi bude potrebné dohodnúť sa na dlhodobej vízii pre zdravotníctvo, ktorú chceme realizovať.

Ak by to nebolo reálne, nevzal by som to. Dôležité je, aby vznikla stabilná vláda. Ak by som mal podporu aj od ostatných strán, pokúsil by som sa urobiť maximum. Ale viem, že to nebude jednoduché a nie som ambiciózny šialenec, ktorý sa bude do toho drať za každú cenu.

Sú tri mesiace pred voľbami, OĽaNO nemá zverejnený program. Prečo?

V roku 2016 hodnotili náš program odborníci zo zdravotníctva ako najlepší. Inšpirovali sa ním viaceré nové strany. Nový program už máme hotový, budeme ho prezentovať tesnejšie pred voľbami. Načasovanie je na našom mediálnom tíme.

Na to, aby ste mohli svoj program realizovať, by ste mali byť v koalícii. Váš predseda Igor Matovič často cez Facebook alebo v diskusiách kritizuje a napáda iných opozičných partnerov. Neznižuje to váš koaličný potenciál? 

V politike som vďaka ponuke hnutia OĽaNO. Pozvali ma, aby som kandidoval ako nezávislá osobnosť bez straníckeho trička. Projekt OĽaNO je úspešný, lebo do politiky priniesol veľa kvalitných a zaujímavých ľudí, ktorí sú dnes aj v iných stranách a pomáhajú slovenskej politike.

Zostávam v polohe pozvaného a nezávislého. Vydržal som aj tlaky, keď sa moji voliči začali prikláňať ku Kresťanskej únii. Išlo o väčšiu polovicu mojich voličov. Vtedy som mal ťažkú dilemu, či tam nemám odísť.

Volali vás?

Áno. Bolo ťažké sa rozhodnúť – či mám ísť za svojimi voličmi, alebo ostať v OĽaNO. Rozhodol som sa zostať a som rád, lebo nakoniec s nami bude na kandidátke aj Kresťanská únia, a tak ma moji voliči môžu opäť voliť aj spolu s ďalšími kresťanskými kandidátmi.

Čo rozhodlo, že ste si vybrali Matoviča?

Nevybral som si Matoviča, ale to, že môžem kandidovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marek Krajčí

OĽaNO

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie