Denník N

Byť prezidentom, zákon o 50-dňovom moratóriu podpíšem, časť 2. 

Výsledok hlasovania o prelomení prezidentkinho veta. Foto - TASR/Jakub Kotian
Výsledok hlasovania o prelomení prezidentkinho veta. Foto – TASR/Jakub Kotian

Pokračovanie legislatívneho príbehu s príchuťou sklamania. Aj keby sa všetci ponáhľali, Ústavnému súdu zostáva na rozhodnutie o moratóriu veľmi málo času.

Autor je bývalý predseda Ústavného súdu

Nebol som prekvapený prelomením veta prezidentky republiky vo veci zákona o 50-dňovom moratóriu. Žijeme vo volebnej kampani. V nej sa nezriedka koná účelovo, za hranou ústavnosti, ba až zdravého rozumu. Hlasovanie 80 poslankýň a poslancov Národnej rady sa poľahky zmestí do tohto hodnotenia. Ale čo. Roma locuta causa finita. Parlament rozhodol, vec sa skončila.

Takže nastáva horúčkovitá fáza, ako zabrániť účinkom zákona, ktorý je flagrantným porušením slovenskej aj európskej ústavnosti.

Jediným problémom je plynutie času

Paradoxne, čelíme jedinej ťažkosti. Stihneme sa porátať s týmto legislatívnym nepodarkom včas? Zabránime tomu, aby jeho účinky nenarušili demokratickú podstatu volieb do Národnej rady? Alebo sme v tiesni, ktorá už vopred signalizuje, že najbližšie voľby do zákonodarného zboru sa vykonajú za porušovania základných práv voličov aj volených?

Zlikvidovať účinky zákona o 50-dňovom moratóriu je možné iba súdnou cestou. Návrhom na Ústavný súd. Podaním, ktoré už hlava štátu avizovala pri vrátení zákona do parlamentu. Jeho prípustnosť závisí od toho, kedy bude sporný zákon uverejnený v Zbierke zákonov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie