Denník N

Pellegrini dáva pred voľbami Bratislave 25 miliónov a vlastné miesto v rozpočte

Premiér Peter Pellegrini si na konci roka 2019 skúsil nakloniť aj Bratislavu, mestu vláda dala 25 miliónov eur. Foto N - Vladimír Šimíček
Premiér Peter Pellegrini si na konci roka 2019 skúsil nakloniť aj Bratislavu, mestu vláda dala 25 miliónov eur. Foto N – Vladimír Šimíček

Vláda Petra Pellegriniho sa pridáva k veľkým investičným projektom Bratislavy, prispeje na električkové trate aj na výsadbu 10-tisíc stromov.

Je krátko pred parlamentnými voľbami a jednotka kandidátky Smeru do volieb a premiér Peter Pellegrini výrazne pomôže Bratislave. Podobne, ako s ministrami často chodí do regiónov a rozdáva tam milióny, zasadla vláda v bratislavskom Primaciálnom paláci. Hlavnému mestu prispievala vláda už za premiéra Roberta Fica, no ten často opakoval, že Bratislava nie je Slovensko.

Bratislavský primátor Matúš Vallo, ktorého vo voľbách podporovali strany PS a Spolu, šiel na rokovanie vlády s požiadavkou na podporu pre vybudovanie električkových tratí, či na výsadbu desaťtisíc stromov a výstavbu nájomných bytov.

Výsledok je, že vláda mestu prispeje na viaceré investičné projekty: priamo dá 10 miliónov eur, odpustí starý dlh 10 miliónov eur a zhruba 5 miliónov prispeje na projekty v mestských častiach.

Vallo: Sme vďační, ale problém Bratislavy to nerieši

Vláda v analýze situácie Bratislavy uznáva, že hoci je v meste evidovaných zhruba 490-tisíc obyvateľov, v skutočnosti ich tam žije viac ako 550-tisíc a odvoláva sa aj na analýzu počtu SIM-kariet, ktorá hovorí až o 660-tisíc obyvateľoch.

Vláda tiež uznáva ušlé príjmy Bratislavy na daniach 23 až 43 miliónov eur za rok.

Ako použije hlavné mesto peniaze od štátu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Slovensko

Teraz najčítanejšie