Denník N

Ako policajt z Moldavy nad Bodvou zlepšuje vzťahy medzi policajtmi a Rómami

Pavol Czeranko z Moldavy nad Bodvou. Foto - Matej Kautman (FB Polície SR)
Pavol Czeranko z Moldavy nad Bodvou. Foto – Matej Kautman (FB Polície SR)

Ocenenie Roma Spirit zverejnilo nominácie a oceňuje tých, ktorí sa podieľajú na zlepšení života Rómov. Je medzi nimi policajt z Moldavy nad Bodvou, punková kapela, ktorá mala turné po rómskych osadách, alebo autori komédie Loli Paradička.

Keď pozve policajt Pavol Czeranko Rómov na prednášku, vyzerá to asi takto: všetci si sadnú do kruhu, pretože potom nikto nie je dôležitejší a menej dôležitý, ale sú si rovní. Keď si všetci vidia do očí v rovnakej výške, je to hneď iná atmosféra. Policajt sa ich pýta na to, čo ich trápi a vysvetľuje im, ako môžu svoje problémy riešiť. „Ale pozor, nechceme, aby to nebolo v takej atmosfére, že ideme niekoho poučovať. To potom nemá zmysel,“ opisuje Czeranko.

O akých problémoch sa napríklad rozprávajú? O úplne bežných. Naposledy mala jedna pani problém s tým, že jej poštárka nechcela vydať list. „Musíme ísť na to poporiadku,“ hovorí policajt. Spýta sa, o aký typ pošty ide. Je to list do vlastných rúk. Dobre, a občiansky preukaz máte? Nemám. Aha. Prečo ho nemáte a prečo si ho nespravíte? Bez neho nemôžete poštu dostať. Policajt tvrdí, že sú to práve také drobnosti, pri ktorých vznikajú medzi komunitami konflikty. „Najprv vám napadne, prečo jej len, dofrasa, nechce tá poštárka vydať poštu,“ opisuje policajt. Je to často nevedomosť u Rómov a neochota tých druhých situáciu podrobne vysvetliť.

K tomu sa ešte nabalia emócie. Keď sa začne rómska žena na pošte rozčuľovať, posilní to predsudky na oboch stranách. Policajt pritom tvrdí, že riešenie je často jednoduché.

Dáva aj ďalší príklad. Pri rómskych osadách sa často stáva, že dieťa vybehne na cestu, často aj s tragickým následkom. To potom vyvolá veľké emócie – celá rómska rodina je presvedčená, že to šofér spravil úmyselne. Czeranko sa na prednáškach rozpráva aj o dopravnej výchove.

Na prednáškach zistil, že mnohí vôbec nechápu, ako ich môže auto na priechode zraziť. Veď chodec má na priechode pre chodcov pred autom prednosť. „Nikto im však nevysvetlil, že aj chodec je povinný presvedčiť sa, či šofér stíha zareagovať a auto zastaviť. A že sa musia pozrieť aj na to, či zastaví šofér na druhej strane,“ vysvetľuje Czeranko. Veľa ľudí z komunity neskončilo ani základnú školu, a preto často nemajú ani tieto základné vedomosti.

Život po razii

Pavol Czeranko nastúpil do policajného zboru v Moldave v decembri 2013, pol roka po policajnej razii, počas ktorej policajti vtrhli do rómskej osady a zbili viacerých mužov. „Vzťahy medzi Rómami a policajtmi boli na bode mrazu. Ja som do toho prišiel s čistým štítom,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie