Denník N

Istanbulský dohovor neohrozí manželstvo, slovo gender býva nepochopené, hovorí právnička Rady Európy

Foto - tasr
Foto – tasr

Parlament opäť odmietol Istanbulský dohovor. Kým na jar poslanci odhlasovali, aby Slovensko dohovor neratifikovalo a vzalo späť aj podpis, ktorý je pod ním od roku 2011, teraz žiadajú aj Európsku úniu, aby nepristúpila k dohovoru.

Za návrh SNS hlasovalo 93 poslancov, väčšina klubov Smeru, SNS, ĽSNS, Sme rodina aj Mosta-Híd.

Poslanci, ktorí dohovor odmietajú, tvrdia, že môže byť v rozpore s ústavou a s definíciou manželstva ako zväzku medzi mužom a ženou. Právnička Rady Európy Veronika Bílková vysvetľuje, či sú výhrady voči Istanbulskému dohovoru, ktoré sa objavujú aj v ďalších európskych krajinách, oprávnené a prečo majú krajiny z pojmu gender strach.

Arménski politici požiadali Radu Európy, aby preverila súlad Istanbulského dohovoru s ich ústavou. Boli by vaše závery podobné, ak by ste skúmali slovenskú ústavu?

Arménska ústava je relatívne moderná a je podobná českej alebo slovenskej, ktoré boli tiež prijaté po páde komunistických režimov. Arménsko nám nedalo žiadne konkrétne námietky, ktoré máme posúdiť. Preto sme sa zamerali na tie výhrady, ktoré zaznievajú v arménskom, ako aj v slovenskom alebo v českom kontexte.

Je manželstvo ako zväzok muža a ženy definované aj v arménskej ústave?

Presne tak.

Môže byť dohovor v rozpore s touto časťou ústavy, či už v Arménsku alebo na Slovensku?

Benátska komisia v tomto prípade skúmala, či pojem „gender“ neodporuje ústavne zakotvenému vymedzeniu manželstva ako zväzku muža a ženy. V našom stanovisku sme konštatovali, že nie a že ide o nepochopenie toho, čo znamená pojem gender, a aký je rozdiel medzi anglickými pojmami gender a sex, teda v slovenčine rod a pohlavie.

Foto – Archív Veroniky Bílkovej

Odporcovia dohovoru u nás navrhovali, aby sa slovo gender nahradilo iným slovom, napríklad slovom pohlavie. Bolo by to možné?

Slovo gender sa v dohovore určite nedá nahradiť anglickým slovom sex alebo pohlavie, pretože sú to dve rozdielne veci. Sex alebo pohlavie je čosi, čo súvisí s našou biologickou podstatou. Sme ženy alebo sme muži. Pojem gender vyjadruje sociálnu nadstavbu, to, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Istanbulský dohovor

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie