Denník N

O vlastných piesočkoch 

Ilustračné. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak sa chceme posunúť ďalej, konfrontácia je užitočná.

Skutočným mesiacom knihy už roky nie je marec, ale november. Najmä ak je hodnotiacim kritériom množstvo literárnych akcií prebiehajúcich paralelne v jeden deň. Krsty, diskusie, prezentácie, literárne festivaly. Počas novembra si môžete každý deň vybrať minimálne z piatich. Zaujímavé je, že ak vás napríklad pozvú do toho istého mesta na tri rôzne literárne festivaly, zaručene tam stretnete úplne iných ľudí. Akoby každá skupina literárnych nadšencov organizovala svoje podujatie iba na vlastnom piesočku – a tie ostatné blahosklonne ignorovala.

Čoraz viac ma fascinuje (a súčasne zaráža) to množstvo neraz veľmi podobných záujmových skupín. V literatúre, v umení, o politike ani nehovoriac. Fungujú vo svojich paralelných realitách a ostatné svety pre ne neexistujú.

Tento týždeň som moderoval prezentáciu novej knihy scenáristu a divadelníka Jozefa Kolejáka Toto nie je kuchárska kniha. Ide o moderný gastronomický lexikón venovaný histórii, etymológii, zaujímavostiam a rôznym spôsobom použitia známych aj exotických surovín. Pri čítaní som si uvedomil, aký veľký skok sme v tejto oblasti za posledné roky urobili. Ak ste v deväťdesiatych rokoch chceli v Bratislave ochutnať suši (respektíve tušili, o čo ide), mohli ste si ho buď skúsiť pripraviť sami, alebo zájsť za hranice.

Pred dvadsiatimi piatimi rokmi sme sa s niekoľkými priateľmi na spoločnej večeri v mojom vtedajšom prenajatom byte rozhodli založiť takzvanú Gastronomickú spoločnosť. Na úvod sme predniesli vyhlásenie o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Teraz najčítanejšie