Denník N

Čína z neho chcela spraviť agenta v austrálskom parlamente, našli ho mŕtveho v hotelovej izbe

Tridsiatnik Bo „Nick“ Zhao predával luxusné autá v austrálskom Melbourne. Bol členom vládnej Liberálnej strany, no nemal žiadnu dôležitú funkciu a podľa austrálskych médií ani veľké politické ambície.

Verejnosť ho nepoznala a jeho schopnosť ovplyvniť austrálsku politiku bola nulová.

Oboje sa zmenilo po tom, čo ho v marci našli mŕtveho v hotelovej izbe. Médiá písali aj o predávkovaní, no presnú príčinu smrti 32-ročného muža polícia dodnes neurčila a stále sa nevie, či išlo o samovraždu alebo nie.

Jeho smrť v tom čase nepovažovala za podozrivú. Po pár mesiacoch sa však ukazuje, že môže mať veľké dôsledky.

Bo Zhao austrálsku tajnú službu informoval o tom, že Čína sa ho snaží podplatiť, aby kandidoval za poslanca. Mal sa stať „čínskou spojkou“ vo veľkej politike.

„Bolo to surreálne, ako zo špionážneho románu, ktorý sa beztrestne odohráva v Melbourne,“ povedal o prípade poslanec Andrew Hastie, ktorý v parlamente šéfuje výboru pre spravodajské služby a bezpečnosť.

Prečo chce Čína ovplyvňovať politiku v Austrálii? Výkonný riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií Matej Šimalčík hovorí, že Austrália je regionálna mocnosť, ktorá sa pomerne ostro vymedzuje voči čínskym aktivitám a vplyvu.

„Austrálska vláda, ale i tajné služby sú celosvetovo jedny z najhlasnejších kritikov Číny. Vplyv v austrálskom parlamente by mal pre Čínu zásadný význam, mala by dosah na rozhodovanie a diskusiu o otázkach, ktoré sú pre Čínu dôležité,“ vraví.

Výnimočný prípad

Obchodníka s autami podľa austrálskych médií s ponukou kandidovať oslovil čínsky biznismen, ktorý je prepojený na čínsku zbrojársku firmu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie