Denník N

Emócie sú vybičované, ženy sa v Bratislave boja a menia správanie. Na začiatok treba lepšie osvetlenie

Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Foto Denník N – Vladimír Šimíček

Po smrti Violy Macákovej sa strach žien zintenzívnil. Hovoria, ako prestali chodiť večer samy behať alebo si častejšie volajú taxík.

Po zotmení prestali behať, zosadli z bicyklov a na miesta, kam nedávno zašli aj pešo, sa teraz radšej odvezú taxíkom. Emócie v hlavnom meste sú po násilnej smrti Violy Macákovej vybičované a strachu a obavám sa prispôsobilo aj správanie jeho obyvateliek. Denník N oslovil viac žien, aby povedali, ako sa teraz cítia a ako tragédia jednej ženy ovplyvnila ich rozmýšľanie o vlastnej bezpečnosti.

Bezpečnosť žien v uliciach doteraz nebola bežná téma, dnes sa v kuchynkách firiem kolegyne rozprávajú, ako spracovať pocity strachu či neistoty, a radia sa, ako sa chrániť. Podobné je to na sociálnych sieťach.

Strachová reakcia

Aj v Denníku N máme kolegyne, ktoré sa vyhýbajú neosvetleným uliciam. Na večerné stretnutie si zorganizujú príchody aj odchody tak, aby žiadna nešla sama. Niektoré nosia ochranné spreje, ďalšia má vo vaku kuchynský nôž. Uvedomuje si, že by jej v prípade prepadnutia zrejme nepomohol, ale aj tak sa s ním cíti bezpečnejšie.

Takéto opatrenie robili niektoré ženy už pred smrťou Violy Macákovej, teraz sa to zintenzívnilo. „Vnímam z médií a zo sociálnych sietí, že došlo zhodou nepríjemných okolností k vybičovaniu emócií vo verejnom priestore,“ hovorí psychoterapeutka Karin Brániková, ktorá je odbornou garantkou organizácie Modrý anjel pomáhajúcej obetiam a ich príbuzným po tragických udalostiach.

To, ako sa dnes v hlavnom meste správame, podľa nej presiahlo rámec bežnej strachovej reakcie. Prispeli k tomu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Slovensko

Teraz najčítanejšie