Denník N

Môj macík, Nenásytná húsenička aj Blcha Teo. 7 kníh, ktoré zaujmú aj ročné dieťa

Detské knihy pre najmenších.
Detské knihy pre najmenších.

Klasiky aj novšie tituly, od slovenských autorov aj tých zo zahraničia. Tu je niekoľko kníh, ktoré sa môžu páčiť malým deťom.

1. Rotraut Susanne Bernerová – Potulky jarou/letom/jeseňou/zimou

V detskej knižnici patria medzi najväčšie knihy, ale bezpochyby sú najčastejšie otvárané. Obsahujú totiž množstvo postáv a hlavne príbehov, ktoré sa rozvíjajú s každou stranou aj ročným obdobím. Pozorný rodič tam objaví dojčiacu matku, starostlivého otca, chlapca na vozíku, ale aj zamilovaný starší pár. Vďaka tvrdým stranám sa kniha tak ľahko nezničí a pobaví všetky generácie rodiny.

 

2. Mária Rázusová-Martáková – Môj macík

Klasika medzi rozprávkami, ktorú sa rodič naučí takmer okamžite. Prináša príbeh dievčatka, ktoré sa stará o svojho macíka. Šije mu košieľku, varí mu sladkú kašu, umýva mu labky. Keďže doma je pravdepodobne nuda, zoberie macka okúpať sa do potoka, kde sa mu stane nehoda. Rozprávka môže malých čitateľov naučiť nové slová, napríklad „káva“, ktoré sa najskôr objaví v úvode a v obmene sa zopakuje krátko pred záverom.

 

3. Ľudmila Podjavorinská – Chorý medvedík

Ďalší medvedík, tento je však viditeľne strápený chorobou. Ľudmila Podjavorinská napísala rýmovanú rozprávku o tom, aké dôležité je zdravo sa stravovať. Malá Anička sa stará sa o svojho medvedíka, ktorého nebavia hry a nechutí mu ani kaša, a preto sa s ním vyberie k doktorovi. Ten mu predpíše špenát a mrkvu, vďaka čomu macko rýchlo vyzdravie. Pekné ilustrácie dopĺňajú príbeh, ktorý môže pomôcť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie