Denník N

Odborník na doplnky výživy: Ak športujete pod hodinu, stačí sa napiť po tréningu a zjesť osolenú polievku

Milan Sedliak. Foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Sedliak. Foto N – Tomáš Benedikovič

Milanovi Sedliakovi nedávajú nízkosacharidoví vytrvalci zmysel. „Pozrite sa na Keňanov,“ upozorňuje.

Videozáznam rozhovoru nájdete v druhej polovici textu.

Radšej si raz za čas dajte tuniaka ako každý deň lososa, odporúča odborník na doplnky výživy Milan Sedliak. „Problémy sú s farmovými rybami, čo sú európske lososy alebo americké tilapie. Paradoxne ich kŕmia rybami, ktoré nie sú použiteľné na výživu ľudí, lebo obsahujú veľa ťažkých kovov. Urobia z nich kostnú múčku a dajú ju lososom,“ hovorí.

V rozhovore rozpráva aj o tom:

  • ako v zime kompenzovať nedostatok vitamínu D;
  • že prijímanie množstva proteínových nápojov paradoxne môže spomaliť priberanie;
  • či vôbec piť a jesť počas športovania;
  • že neplatí, že vytrvalci by mali jesť málo sacharidov.

GM: Sú doplnky výživy pre mňa ako bežného človeka dôležité? Na všetko mám málo času, fungujem v rýchlom tempe, nedokážem prijímať stopercentne vyváženú stravu. 

Je to veľmi zákerná otázka, lebo pravdivá odpoveď je áno. Keď to máte takto, výživové doplnky vám pomôžu. Ale prečo chcete takto žiť dlhodobo? Tak to nie je únosné…

GM: Mám dve deti, niekoľko prác a mám určité nároky. Nie vždy sa mi napríklad podarí jesť ovocie. Alebo: kde teraz v zime nájdem zeleninu zo záhradky? Musím ísť do hypermarketu a zelenine odtiaľ neverím.

Zelenina zo supermarketu určite nie je super na vitamíny a minerály, ale obsahuje aspoň vlákninu a už toto je veľmi dôležité. Navyše – nejaké vitamíny a minerály tam už budú a je to stále lepšie ako miešať si prášky. Áno, sú dni, keď človek nestíha a môže si dať proteínový nápoj, ale nie je to dlhodobá cesta, lebo človek má tendenciu poľavovať a môže sa to skončiť tak, že skončí len na práškoch, tabletkách a vrecúškových diétach.

GM: A čo vitamín C?

Nemám nič proti dávke 250 mg denne päťkrát do týždňa, dávky 1000 či 2000 mg sú veľmi populárne. Vitamín C je veľmi dôležitý, keď som bol mladý, konzumoval som ho veľmi veľa, potom nič a chorobnosť bola rovnaká. Z výskumov na športovcoch vieme, že vitamín C dokáže mierne znížiť chorobnosť, napríklad zápaly horných dýchacích ciest. Keď však je vo vysokej dávke, napríklad viac než 1000 mg, paradoxne brzdí tréning, adaptáciu tela. Brzdí svalovice, ktoré sú potrebné, aby telo reagovalo na tréning. Preto treba brať medzi 250 až 1000 mg, do vysokých dávok by som nešiel.

Milan Sedliak (1977)

vedecký pracovník na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Ako poradca pre výživu spolupracoval napríklad s Veronikou Velez-Zuzulovou, Dominikou Cibulkovou či Richardom Pánikom.

Milan Sedliak. Foto N – Peter Kováč

GM: Slnko sme posledné dni nevideli a vitamín D je dôležitý. Čo s tým?

Raz som si otestoval futbalistov a v novembri polovica z nich bola pod limitom, ktorý je odporúčaný. Mali sme štúdiu so seniormi a na jar v marci boli všetci bez vitamínu D, lebo nikto z nich nechodil do solária ani nejedol každý druhý deň morské ryby. Od konca októbra do konca marca svojim klientom dávam vitamín D, pokiaľ nejdú na sústredenie do trópov. Nemusí ho byť veľa, odporúčam päťkrát do týždňa. No keď si dáte tresčiu pečeň, v ten deň si už vitamín nemusíte dať.

MČ: Veľmi ma zaujalo to solárium. Je to to isté ako „klasické“ letné slnko? To znie ako dve muchy jednou ranou…

Fyzika – je to predsa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rozhovory

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie