Denník N

Držiteľom Ceny Oskára Čepana 2019 je Erik Sikora. Umenie robí s humorom podľa vlastných pravidiel

Erik Sikora. Foto N - Vladimír Šimíček
Erik Sikora. Foto N – Vladimír Šimíček

Medzinárodná porota vyzdvihla najmä to, že Erik Sikora prekračuje hranice umenia zrozumiteľným jazykom a pristupuje k svetu s hlbokým záujmom o to, kým vlastne sme.

Ako umelec nakrúca videá, ako Džumelec skladá pesničky, vystavuje, prednáša, neustále čosi vymýšľa, no čo je hlavné – na svet a umenie sa pozerá úplne inak, než je to bežné.

Mnohých to možno aj trochu otravuje či zneisťuje.

Erik Sikora totiž pri tom vyzerá a znie na prvý pohľad akosi naivne, detinsky, ba možno dokonca trápne. Je bezprostredný až na hranicu znesiteľnosti. Je hravý. Je zábavný. No nemožno poprieť, že je totálne sám sebou. Práve tým je uveriteľný a zdá sa, že aj zrozumiteľný, a to nielen pre slovenských divákov.

On sám o tom zrejme pochyboval. V pesničke, ktorú zložil ako upútavku k tohtoročnému finále Ceny Oskára Čepana, hovorí, že „keď nevyhrá, tak nevyhrá, že nie je hrdina a si to prizná“, ale opak je pravdou.

Dnes sa totiž Erik Sikora stal držiteľom Ceny Oskára Čepana 2019.

Rozhodla o tom medzinárodná porota, ktorá ho vybrala spomedzi piatich finalistov – Dávida Koroncziho, Jana Durinu, Milana Mazúra a Gabriely Zigovej, ktorí vo Východoslovenskej galérii v Košiciach vytvorili výbornú výstavu.

Odvážne búra hranice (umenia)

„Vy ste si tu na neho už možno zvykli až príliš na to, aby ste si dokázali uvedomiť, čo vlastne Erik Sikora robí a aké nesmierne zaujímavé to je,“ hovorí Bartholomew Ryan, kurátor z USA a člen poroty.

„Jeho práca a jazyk sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie