Denník N

Aká banka, také ceny, akí porotcovia, takí víťazi. Také silné emócie na cenách Tatra banky ešte neboli

Potrebujeme na udeľovaní cien pre domácich tvorcov zahraničných hostí, keď viacero našich umelcov úspešne pôsobí v zahraničí? Foto - Cena Nadácie Tatra banky za umenie
Potrebujeme na udeľovaní cien pre domácich tvorcov zahraničných hostí, keď viacero našich umelcov úspešne pôsobí v zahraničí? Foto – Cena Nadácie Tatra banky za umenie

Aktualizované 8. 12. 2019 o reakciu porotcu v kategórii hudba Petra Michalicu. Nájdete ju na konci článku.

VŠVU – rodisko maliarov kreditných kariet. Táto veta svieti na múre Vysokej školy výtvarných umení, pre istotu aj s anglickým prekladom.

Naráža na to, že niekoľko umelcov vrátane absolventov tejto školy dostalo špeciálnu ponuku. Od nového roka budú diela Miloty Havránkovej, Mikiny Dimunovej, Erika Šilleho, Ašota Haasa, Lenky Sršňovej, Ondreja Jóba, Lukáša Krnáča, Márie Švarbovej, Lucie Tallovej, Miroslava Cipára, Vlasty Kubušovej a Miroslava Krála na nových platobných kartách Tatra banky.

Ale ten odkaz na stene sa dá chápať aj v inom zmysle – cez posledné dve slová. Nie je totiž karta ako karta. Na rozdiel od tej debetnej cez kreditnú kartu míňate peniaze banky, svoj bežný účet môžete prečerpať. Inak povedané: môžete ísť do mínusu. Že umelci musia byť v mínuse, lebo sa nesmú zapredať, to je stará romantická predstava. „Zapredať sa“ a „predať sa“ sú však úplne iné situácie. Umelec môže zostať slobodný, aj keď svoje diela speňaží. Niekedy práve vďaka tomu.

Po piatkovom galavečere cien Nadácie Tatra banky za umenie sa však skúsme na to pozrieť aj z opačnej strany.

Umenie a biznis

Nežná revolúcia, ktorej 30. výročie sme si len nedávno pripomenuli, priniesla aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie