Denník N

Neotravujte, tu sme pri slovenčine

Dobroslav Trnka v decembri 2010. Foto - TASR
Dobroslav Trnka v decembri 2010. Foto – TASR

Slovný prejav Počiatka s Trnkom je jazykovo taký nedbanlivý, že človek sa musí hanbiť.

V piatok bol zverejnený azda najväčší trus zo zobraných spisov Mariana Kočnera. A zas je to jazykovo také nedbanlivé, že človek sa musí hanbiť. Odhoďme falošnú kolegialitu a pozrime sa, ako správne sa mali ústavní činitelia porozprávať.

Naskutku ohyzdné originály už všetci poznajú, takže ich nemusíme opakovať. Nasledujú praktické ukážky, ako sa rediguje. Všetky uvedené slová nájdete v kodifikačných príručkách. Nebojme sa hviezdoslavizmov a iných výrazov, ktoré sú slovníkovo zachytené len preto, lebo nejakí epigóni pred dvesto rokmi práve vchádzali do dejín slovenskej literatúry.

Uvedené hviezdy videozábavy za to tak celkom nemôžu, lebo netušili, že sa ich prejavy stanú verejnými. Trnka k tomu prispel, samozrejme, ale tiež nevedel, že si nesmie ani zafajčiť vo vlastnom kancli. Chyba, chyba.

Vo vete „Ešte aj Fica oholil, do kelu, lebo mu nedal z toho polovicu, ale nejak inak ho domotal, úplný kráľ“ dáme do poriadku vulgarizmus, nespisovnosti aj slovosled. Do kelu je, samozrejme, základná nadávka s toľkými variáciami, že ich na tomto mieste nemožno vymenovať a každý použije svoju obľúbenú. Moje sú: do hroma, tisíc striel okovaných a kieho helementa.

Pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobroslav Trnka

Ján Počiatek

Kočnerova Threema

Komentáre

Teraz najčítanejšie