Denník N

Saakašvili: O osude Európy sa rozhoduje v Odese

Bývalý gruzínsky prezident (2004-2013) Michail Saakašvili nevydržal ako odeský guvernér dlho. FOTO N - Vladimír Šimíček.
Bývalý gruzínsky prezident (2004-2013) Michail Saakašvili nevydržal ako odeský guvernér dlho. FOTO N – Vladimír Šimíček.

Kremeľ sa podľa nového gubernátora Odeskej oblasti pokúsi ochromiť Ukrajinu aj zo západu – z chudobnej a nerozvinutej Besarábie, ktorej súčasťou je aj nikým neuznaná separatistická republika Podnestersko.

Polovicu Ukrajincov jeho vymenovanie za gubernátora Odeskej oblasti šokovalo, druhá od neho čaká zázraky. Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili sľubuje, že oblasť okolo liberálneho prístavu pri Čiernom mori zbaví obrovskej korupcie v polícii a priláka investorov aj turistov.

Čím je pre bývalého prezidenta Gruzínska zaujímavé stať sa gubernátorom Odeskej oblasti?

Pretože je to miesto, kde sa teraz rozhoduje o osude Európy. Ešte si to neuvedomuje ani Kyjev a istotne to netušia v Európe. Hovoríme o oblasti, ktorá je väčšia ako Belgicko a ktorá je Putinovým hlavným snom v jeho prístupe voči Ukrajine. Ak zatvorí Ukrajinu od Čierneho mora, to by znamenalo, že padne celý región. Ovplyvní to situáciu na Kaukaze, v Moldavsku a Ukrajine, ktoré budú po veľkou hrozbou. Sme vo vojne,  a preto som sa rozhodol ujať tejto výzvy. Odmietol som ponuku byť prvým vicepremiérom Ukrajiny, pretože sedieť v úrade v Kyjeve nie je pre mňa zaujímavé. Chcem, aby sa nám podarilo presadiť zmeny priamo v teréne.

Skadiaľ prichádza podľa vás hrozba pre Odesu? Z Podnesterska, neuznaného územia v Moldavsku?

Je to veľmi rôznorodý región. Hovoríme o Odese, ale v rámci tejto oblasti je viacero oblastí. Odesa je mesto, koré má obrovský potenciál, ale ľudia majú rôzne postoje. Patrí k nej napríklad región Besarábie, kde žijú etnickí Rusi, Gagauzi, Bulhari a Moldavci. Väčšinu 400-tisícového regiónu tvoria práve Rusi a Gagauzi. Momentálne prežívame celkom kritickú situáciu, kedže zvyšok Ukrajiny je s oblasťou prepojený len dvomi mostami. Ak by ste ich zavreli, región je odrezaný od zvyšku krajiny. Obávam sa, že nasledujúci projekt Putina je Besarábia, obklopujúca Odesu zo západu a Moldavsko zo severu. Putin nechce len Mariupoľ, to by bola preňho veľká chyba. Chce mať pod kontrolou celé Čierne more. Potom by chcel aj Kaukaz.

Už krátko po nástupe do guvernérskej stoličky ste vyhlásili, že hranice s Podnesterskom sú slabo strážené. Čo s tým chcete robiť?

Šéfovi miestnej polície, ktorého som sem priviedol z Gruzínska, som dal príkaz zastaviť pašovanie, a dal som mu na to dva týždne. Riskujeme pritom konflikt, keďže pašeráci sa tak ľahko vzdať nebudú chcieť.

Ako chcete bojovať proti korupcii miestnej polície? Podobným scenárom ako v Gruzínsku, kde ste kompletne vymenili políciu, najmä tú dopravnú?

Áno, lokálna polícia v Odese prejde úplnou výmenou. Gruzínsky policajný generál už teraz naberá nových ľudí z celej Ukrajiny.

Je polícia v Odese naozaj taká skorumpovaná, ako sa hovorí?

Je tam obrovská korupcia. Nový šéf polície to vedie dobre, nech idú preč z polície a skúsia radšej podnikať.

Môžete povedať nejaký príklad?

Každý veľký obchod v Odese je blokovaný miestnymi byrokratmi. Všetko pašovanie mali pod kontrolou, lokálnu výstavbu riadili miestni prokurátori, obchod s drogami kontrolovala polícia, čo všetci vedia.

Nebude problém zháňať nových ľudí?

Situácia v policajných hliadkach ukázala, že je veľa mladých ľudí, ktorí by v nich chceli pracovať, a sú oveľa lepší ako staré kádre. Bude to veľká zmena v regióne. A bude mať aj nové vedenie hraničnej polície.

Nebojíte sa odporu starej polície?

Nemáme na výber. Ak by zostali, sabotovali by všetko naše úsilie. Jedna z prvých vecí, čo sme urobili, bolo zrušenie policajných kontrolných stanovíšť, ktoré neslúžili pre bezpečnosť, ale na to, aby zastavovali bežných ľudí a pýtali si od nich peniaze. Skorumpovaná polícia je zdrojom nestability.

Ruské médiá tak hovoria o vás, že vás nasadili, aby ste vyprovokovali vojnu o Podnestersko, tak ako ste sa nechali vtiahnuť do vojny o Južné Osetsko v Gruzínsku v roku 2008 (2006)

Práveže som tu, aby som tej vojne, ktorú chcú Rusi, zabránil. To je dôvod, prečo chcem do všetkého angažovať ľudí – nie oligarchov, ako to doteraz robila centrálna vláda. Chcem sa o tom s miestnymi rozprávať priamo. Identita miestnych je veľmi špecifická. Hovoríme o rusky hovoriacej oblasti, ale nejde o Rusov. Toto je vec, ktorú sa snažím vysvetliť mojim priateľom v Kyjeve, ktorých irituje, keď rozprávam po rusky a nie ukrajinsky. Oni odmietajú hovoriť v Odese po rusky, to je však veľmi zlý príklad elitárstva.

Ako dlho vám trvalo, kým ste sa rozhodli vziať ponuku od Porošenka?

On mi ju neponúkol, ja som mu to navrhol (smiech).

Máte nejaké väzby na Odesu?

Práveže nie, a to je moja výhoda. Nie som ani člen žiadnej politickej strany, nemám politické ambície na Ukrajine, ale mám veľkú podporu.

Ako na vás reagovali ľudia? Hneď po vašom vymenovaní sa objavili nejaké demonštrácie, na jednej z nich ľudia povešali postrihané kravaty, ako spomienku na to, ako ste jednu zhúžvali počas rozhovoru s BBC počas vojny v roku 2006…

Pripravili to Rusi. Myslím, že máme extrémnu podporu, a plánujem si ju udržať. Majú novú situáciu, gubernátora, ktorý nie je ani politik, ani oligarcha. To je signál, ktorý im posiela signál. Vo svojej histórii Odesa mala zahraničných gubernátorov. Keď však hovoríme o Besarábii, je to iný príbeh, ľudia tam žijú v chudobe. Veľmi ťažko pracujú a sú zúfalí, preto je ľahké tam vyvolať nejaké trenice.

Objavili sa však fámy, že by ste raz mohli nahradiť premiéra Arsenija Jaceňuka.

Myslím, že ukrajinskí politici by si mali vyčistiť svoj vlastný neporiadok. Gruzínec na najvyššej pozícii by nepomohol. A navyše, ja sa plánujem vrátiť do Gruzínska, o tom niet pochýb. Najskôr tu však chcem zmeniť situáciu na mieste. Mimochodom, aj v Odese žije veľa Gruzíncov.

A vy veríte, že sa vám to podarí zvrátiť?

Áno, v Gruzínsku to bolo oveľa horšie…

Čo všetko ešte chcete zmeniť?

Musíme prilákať veľkých investorov. Odesa je v lepšej pozícii, ako bolo Gruzínsko na začiatku reforiem. Ak dáme investorom z celého sveta šancu, myslím, že prídu veľmi radi, Odesa má skvelú pozíciu. Problémom bolo, že celé územie kontrolovali miestni gauneri, prokurátori a skorumpovaní vládni úradníci. Porošenko mi dal voľné ruky – väčšinou gubernátori takú príležitosť nemajú.

Kedy to chcete stihnúť?

Veľmi veľa záleží na tom, či sa nerozšíri vojna na juh. Ale ak bude situácia aspoň taká stabilná, ako je teraz, podarí sa nám obrat do roka.

Odesa má pekné pláže, chcete na ne lákať investorov a turistov?

Má jedny z posledných nedotknutých pláží v Európe, ešte tak možno Albánsku ostali. Ale len tu, pri Čiernom mori ešte zostala divoká príroda. Máme skoro sto kilometrov totálne nerozvinutých pláží, dobrú klímu, jedlo aj víno.

A po strate Krymu plán vybudovať vojenský prístav…

Áno, to je pravda. Máme tu vojenskú flotilu. Staviame pre ňu hangáre, pretože teraz spia na dekách a nemajú kam ísť. Chceme predať nejaké nehnuteľnosti v meste, aby sme im mohli postaviť základňu, tú by mali mať na mieste minuloročného tragického požiaru v Dome odborov.

Michail Saakašvili. FOTO N - Vladimír Šimíček
Michail Saakašvili. Ku koncu jeho volebného obdobia mu vyčítali, že mu príliš zachutila moc a zamotal sa do korupcie, s ktorou sa mu na začiatku éry po Revolúcii ruží v roku 2003 podarilo zatočiť najmä v dopravnej polícii. FOTO N – Vladimír Šimíček

Odesa bolo vždy liberálne mesto. Je to dôvod na to, že sa tam separatistické nálady neujali?

Je tam veľa proruských elementov. Ale identita mesta nie je ruská. Žije tam veľa podnikateľov, ktorí chcú rozvíjať svoje mesto. Iná situácia jev Besarábii.

Chcete tam dotlačiť nejaké investície?

Je to náš cieľ, ale väčšina Európanov tomu nevenuje pozornosť. Napriek tomu, že ide o akési pokračovanie Rumunska a Bulharska, nemáme tam cesty a ide o odrezaný región od Európy.

Už vám volal oligarcha a bývalý dnepropetrovský gubernátor Ihor Kolomojskyj? Práve s ním bol spájaný váš predchodca vo vedení Odesy…

Nie, ale v televízii na mňa stále útočí. Ale zatiaľ mi to u ľudí nepoškodilo. Dobrá vec na Ukrajine je, že má veľa televízií a  funguje tu pluralizmus, takže vás nikto nemôže umlčať. Môžete napríklad nahodiť video na Youtube a máte tri milióny videní za jeden týždeň.

Aký máte pocit z toho, čo sa deje na Donbase?

Putin si odhrýza kúsok po kúsku.

Pôjde ďalej?

Pokúsi sa útočiť na nové a nové miesta. Myslím si, že skôr ako pôjde ďalej na Donbase, pokúsi sa ovládnuť Besarábiu, aby nás obkľúčil zo západu.

Ako by sa to dalo zastaviť?

Reformami v Kyjeve, tie musia ísť oveľa rýchlejšie, čo prinesie len väčšiu podporu od verejnosti. Ukrajina tiež potrebuje silnejšiu ekonomickú pomoc od Európy a vojenskú podporu Spojených štátov. Tieto tri faktory môžu zastaviť Putina.

Porošenkove reformy nejdú tak rýchlo, ako by mali?

Určite, a Porošenko by mal byť prvý, kto to prizná.

Prečo to ide tak pomaly?

Je to zotrvačnosťou, ktorá tam bola posledných 25 rokov. Ukrajinské elity to doteraz neprelomili. A to je dôvod, prečo Porošenko siahol po zahraničných poradcoch. Priviesť nových ľudí, ktorí nemajú nijaké väzby na staré elity, a tí zase privedú viac nových mladých ukrajinských síl.

Nebáli ste sa vycestovať do Bratislavy? V Gruzínsku na vás vydali zatykač.

To je smiešne. Vyšetrujú ma za to, že som si kúpil štyri obleky pre prezidentskú kanceláriu, nevedia už osem mesiacov pre ten prípad nájsť miestnosť na súde, tak je to odročené. To vám všetko o tom povie. Lobovali veľa so zahraničnými poradcami, aby presadili prípad v Interpole, ale nepodarilo sa to. Keby išlo o seriózne obvinenia, dopadlo by to inak.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie