Denník N

Učiteľky z Dobšinej: Otehotnela aj naša 12-ročná žiačka, dnes už tomu lepšie rozumieme

Erika Spiššáková a Eleonóra Liptáková, učiteľky z Dobšinej. Foto N – Vladimír Šimíček
Erika Spiššáková a Eleonóra Liptáková, učiteľky z Dobšinej. Foto N – Vladimír Šimíček

V Dobšinej sa za posledných sedem rokov veľa zmenilo. Namiesto chatrčí už najchudobnejší Rómovia žijú v nových bytovkách. Odišlo však komunitné centrum a aj terénni pracovníci.

Zostali Eleonóra Liptáková a Erika Polgáriová známe ako učiteľky z Dobšinej. V Domčeku sa aj po rokoch stretávajú s mladými matkami a ich deťmi. Násťročné dievčatá aj staršie mamy učia, ako sa hrať so svojimi deťmi, s malými žiakmi sa pripravujú do školy a hrajú výchovné hry.

„V Bratislave, ďaleko od vašich obľúbených marginalizovaných a sociálne znevýhodňovaných skupín nemáte ani tušenia o tom, s akými patovými situáciami sme nútení dennodenne bojovať,“ písali učiteľky v roku 2012.

V rozhovore rozprávajú aj o tom:

  • ako ich politici odignorovali;
  • v čom sa mýlili v liste z roku 2012;
  • ako naučili chlapca z osady lyžovať;
  • a ako mesto ženám uhrádzalo časť antikoncepcie.

Ak chcete podporiť občianske združenie Detstvo deťom, tu sú detailné informácie. Číslo účtu združenia je SK78 0200 0000 0031 0262 7254.

Pred siedmimi rokmi ste napísali list, v ktorom ste upozornili aj na to, ako vaše žiačky majú deti. Bol o mnohých problémoch, ale mladé matky sú symbolom toho, čo sa u vás deje. Zmenilo sa u vás v Dobšinej niečo?

Eleonóra Liptáková: Keď mala naša žiačka v štrnástich prvé dieťa a keď v šestnástich končila povinnú školskú dochádzku a bola druhýkrát tehotná, bola to pre nás posledná kvapka. Vtedy sme sa rozhodli napísať list, založili sme Detstvo deťom a náš Domček.

Prečo majú deti také mladé?

Erika Polgáriová: Deti, ktoré nemajú v detstve vybudované kvalitné citové väzby, sú lačné po dotyku. Môj žiak sa dnes v škole mimoriadne snažil, to uňho nie je bežné. Tak som ho chcela pochváliť, pohladkať. A on sa k tej ruke pritúlil ako mačka. Mama má x detí a veľa objatí nezažijú.

Keď dievčatá prídu do veku, keď sa začnú páčiť chlapcom, sú lačné po dotyku, pochopení, pritúlení. Zrazu dievča zažíva možno prvýkrát v živote pocit, že je pre niekoho výnimočné, niekto sa sústredí len na ňu. Keďže nemá dostatok lásky z detstva, nechá sa už ľahko nahovoriť od partnera aj na sex, a potom majú deti.

O akom veku dievčat hovoríte?

EP: Najmladšiu sme mali dvanásťročnú. V Domčeku sme prišli na to, že je tehotná. Šokovane zisťovala, že to, čo sa hýbe v jej bruchu, je dieťa, bola v šiestom mesiaci tehotenstva.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie