Denník N

Vo filmoch sa pokazené sviatky končia takmer vždy happy endom, v príbehu Diany rozpadom rodiny

Ilustračné foto - Flickr.com/Kevin Dooley
Ilustračné foto – Flickr.com/Kevin Dooley

Počas sviatkov trávia ľudia spolu viac času, ťažšie sa môžu vyhovárať na zaneprázdnenosť, takže môžu prísť na pretras aj dlho obchádzané a pálčivé otázky.

V dánskom filme Sviatky pokoja a mieru, ktorý v rámci cyklu Duša a jej problémy predstaví v Kine Europe Liga za duševné zdravie, sa počas vianočných sviatkov odhalia staré aj nové, vypovedané aj nevypovedané konflikty širšej rodiny učiteľky v strednom veku Katrin.

Upachtená hostiteľka, vyvažovaná pokojným a pomáhajúcim manželom, je vsotená do dlhoročného konfliktu svojich rozvedených rodičov. Rieši vzťah so štipľavou, nešťastnou prostrednou sestrou i s najmladšou zo sestier, Patriciou – prekvapujúco usporiadane žijúcou čiernou ovcou famílie. Do toho ešte vrie aj situácia v jej rodine s nasrdenou tínedžerkou a s dyslektickým, uplakaným synom, ktorý sa nechce baviť s mladším bratrancom.

V priebehu treskúceho večera a pokojného, snehom zapadaného rána zvládne rodina nadmernú konzumáciu alkoholu (a s tým spojené výčitky), predbiehanie sa o to, kto má šikovnejšie deti a je sčítanejší, lepšie varí a má prehľad vo vínach, oznámenie, že hrozba rakoviny bola falošná, delenie majetku, úraz, upchatú výlevku, smrť aj správu o neplánovanom tehotenstve. Do toho všetkého sú namiešané výčitky dcér voči rodičom, zaťa voči svokrovcom, staré krivdy, neodpustené viny a občas trápne trvanie na tom, že tradície treba dodržiavať.

Rodinné sviatky, a napríklad aj dovolenky sú podľa psychológov aj našich vlastných skúseností časom, keď vyvierajú na povrch defekty, ale aj silné stránky rodín. Otázkou je, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie