Denník N

Vysoká minimálna mzda je Pyrrhovo víťazstvo. Vypomstí sa, len čo ekonomika spomalí

Foto – Tomáš Benedikovič
Foto – Tomáš Benedikovič

Martin Kahanec je ekonóm, ktorý skúma najmä trh práce. K riešeniu zavesiť od roku 2021 minimálnu mzdu na priemernú je kritický.

Martin Kahanec v rozhovore hovorí:

  • v čom je nový systém určovania minimálnej mzdy lepší ako doterajší a v čom je nebezpečný,
  • prečo zamestnanci strácajú motiváciu vstupovať do odborov,
  • kedy by bol pre Slovensko vhodný škandinávsky model minimálnej mzdy,
  • a prečo by namiesto minimálnej mzdy odporúčal pozrieť sa na výšku dôstojnej mzdy.

Od roku 2021 bude minimálna mzda na Slovensku dosahovať najmenej 60 % z priemernej hrubej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Ako hodnotíte jej nové nastavenie?

Predchádzajúci systém, v ktorom, ak sa zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov nedohodli, výšku minimálnej mzdy stanovilo ministerstvo, bol pre sociálny dialóg veľmi nešťastný. Takéto nastavenie totiž vytváralo silnú motiváciu nedohodnúť sa pre toho sociálneho partnera, ktorý očakával, že pozícia ministerstva bude bližšia jeho predstave o minimálnej mzde. Nefunkčnosť starého spôsobu potvrdzuje aj fakt, že od roku 2009 sa sociálni partneri nedohodli ani jediný raz a minimálnu mzdu nakoniec vždy stanovilo ministerstvo.

Mnohí odborári nešetria chválou nad novozavedeným automatom na minimálnu mzdu, ktorý jej výšku bude stanovovať podľa vzorca. Zamestnávatelia ho tiež prijali ako zlepšenie oproti predchádzajúcemu systému, v ktorom zväčša ťahali za kratší koniec.

Aj keď vnímam niektoré pozitíva, ako napríklad jednoduchosť, predvídateľnosť a odpolitizovanie procesu, tento nový spôsob hodnotím veľmi rezervovane.

Čo sa vám na ňom nepozdáva?

Stanovuje

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie