Denník N

Harabin je pripravený žalovať Čaputovú za to, že končí ako sudca

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Prešiel som im všetkým cez rozum,“ myslí si líder kandidátky strany Vlasť Štefan Harabin. Tvrdí, že odchodom do dôchodku obišiel lex Harabin.

Keď vo štvrtok na tlačovke sudca a líder strany Vlasť Štefan Harabin vyslovil vetu: „Postavte sa, lebo kladiete otázky sudcovi Najvyššieho súdu, je to neúctivé!“ hneď sa stala hitom v médiách aj na sociálnych sieťach. Ohradil sa tak voči novinárovi, ktorý ho oslovil posediačky.

V čase, keď „školil“ novinára, pritom vedel, že už o pár dní bude na sudcovskom dôchodku. Ostane mu síce honor sudcu, no o vine či nevine už rozhodovať nebude. Ešte pred štvrtkovou tlačovou besedou poslal na ministerstvo spravodlivosti list, v ktorom požiadal o prerušenie funkcie sudcu z dôvodu odchodu do dôchodku.

Chce obísť lex Harabin

Dnes má Harabin 62,5 roka, čiže presne dovŕšil dôchodkový vek. Žiadosť datoval k 1. decembru a minister mu vyhovel.

Ak by išlo o iného sudcu, takáto žiadosť by vôbec nevzbudila pozornosť. Takýto postup je u sudcov v dôchodcovskom veku bežný. Lenže v prípade Harabina treba spozornieť.

Za jeho odchodom do dôchodku je totiž snaha obísť takzvaný lex Harabin, teda úplne nový zákon, na základe ktorého každý sudca v prípade, že kandiduje do parlamentu, stráca talár.

„Prešiel som im všetkým cez rozum,“ povedal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Štefan Harabin

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie