Denník N

Štefan Harabin si myslí, že všetci padli na hlavu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister spravodlivosti by mal Harabinovu žiadosť o prerušenie výkonu funkcie sudcu hodiť do koša.

Autor je bývalý predseda Ústavného súdu

Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin požiadal ministra spravodlivosti o prerušenie výkonu funkcie sudcu k 1. decembru 2019. Nuž a kandiduje ako volebný líder politickej strany Vlasť.

Nie, neodišiel do dôchodku, ako píšu niektoré noviny a publikujú aj iné médiá. Sudca s prerušeným výkonom funkcie nie je v dôchodku z jednoduchého dôvodu. Po skončení dôvodu prerušenia sa taký sudca môže ujať opäť funkcie bez ďalších podmienok. Ani sa nevzdal, podľa svojho siláckeho vyhlásenia, funkcie sudcu, lebo lex Harabin sa naňho nevzťahuje. Mohli by sme mávnuť rukou, nech si robí a vraví, čo chce. Nedá sa. Takúto manipuláciu s faktmi treba vyvrátiť.

Poistka proti krachu vo voľbách?

Volebný človek Štefan Harabin sa spolieha na to, že pred odovzdaním kandidátnej listiny strany Vlasť požiadal ministra spravodlivosti o prerušenie výkonu funkcie sudcu. Podľa všetkého sa domnieva, že ak k prvému dňu posledného mesiaca roka má prerušený výkon funkcie sudcu, tak naňho nemôže platiť lex Harabin. Zákon, podľa ktorého sudca, ktorý kandiduje vo voľbách do Národnej rady (aj iných), musí byť v konečnom dôsledku odvolaný z funkcie bez možnosti návratu do talára. Podpísaním súhlasu s kandidovaním sa totiž vzdal funkcie sudcu.

Cieľ takého účelového kroku je zjavný. Ak sa Vlasť nedostane do parlamentu, tak sa jej čelný volebný predstaviteľ vráti do kresla sudcu. Stačí obyčajné oznámenie ministrovi.

Tento kalkul stojí na vode. Je iba nepodareným pokusom Štefana Harabina, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Štefan Harabin

Vlasť

Komentáre

Teraz najčítanejšie