Denník N

Ruský politológ Nikulin: Keď je nacista náš, je to vlastenec

Politológ Andrej Nikulin v relácii 60 minút. Reprofoto – Russia.tv
Politológ Andrej Nikulin v relácii 60 minút. Reprofoto – Russia.tv

Starostu pražskej mestskej časti Řeporyje Pavla Novotného využila ruská propaganda. Hovorí to ruský politológ Andrej Nikulin, ktorý sa v relácii 60 minút na stanici Rossija 1 za Česko postavil a ktorého teraz pre to mnohí Rusi považujú za „vlastizradcu“.

Novotný vo vysielaní svojrázne obhajoval zámer vybudovať v Řeporyjích pomník vlasovcom, čo vyvolalo odpor moderátorov. Nikulin v rozhovore pre český Deník N hovorí, kto z programu podľa neho vyšiel ako víťaz a prečo v Rusku diskusia o Veľkej vlasteneckej vojne pripomína skôr náboženský kult ako vedu postavenú na faktoch.

Nie je zvláštne, že český komunálny politik zdvihne ruskej politickej elite tlak natoľko, že ho pozvú do jednej z hlavných talk show v štátnej televízii?

Ak dobre chápem osobnosť pána Novotného, ​​provokácie mu nie sú cudzie. Problém tkvie v tom, že svojimi činmi a výrokmi našej propagande nahral. Teraz na ňom budú Rusom ukazovať, že v západnej Európe silnie fašizmus, nacionalizmus alebo skôr nacizmus.

Stal sa príkladom toho, ako u vás prekvitajú rusofóbne nálady. Skrátka, tými krokmi sa mu podarilo zapojiť sa do ruskej propagandistickej mašinérie, ktorá sa prejavuje aj v iných reláciách. Naši propagandisti veľmi radi hľadajú príklady, ktoré dokladajú váš údajný odpor k Rusku. A preto sa záujmu o pána starostu nečudujte – naša propaganda si ho nemohla nevšimnúť.

Chcete povedať, že starosta Novotný sa ruskej televízii hodil nielen do vysielacej schémy, ale aj na šírenie oficiálneho svetonázoru?

Samozrejme. A ako! Jednoducho ho ukázali, využili a vypli. O to viac, že zodpovedá i obrazu zvrátenej Európy ako dokonalý príklad „Gayeurópana“ (z ruského hanlivého výrazu Gayropa, ktorý je často používaný na označenie Európy – pozn. red.). Takže podľa jedných dnes Európe vládnu nacisti, podľa druhých homosexuáli alebo tí, ktorí homosexualitu verejne propagujú.

Podľa nášho poňatia ide o propagáciu netradičných hodnôt, zatiaľ čo my sme za hodnoty tradičné. A Pavel Novotný svojimi krokmi, vzhľadom, správaním, zverejnenými, povedzme špecifickými fotografiami a vyjadrovaním presne zapadol do tejto šablóny. Vlastne našej propagande pomohol hneď dvakrát…

Pavel Novotný v relácii 60 minút na stanici Rossija 1

Svojím nekonformným vystupovaním aj témou vlasovcov?

Presne tak. Kto oslavuje vlasovcov, je v očiach mnohých Rusov fašista a rusofób. A pán Novotný je teraz pre mnohých ruských divákov úplnou syntézou LGBT, fašizmu а ďalších necností, ktoré sa teraz navyše zase vtierajú k nám do Ruska, chcú nás ovládnuť a ja neviem, čo ešte.

Takýto primitívny spôsob propagandy mohol fungovať azda v časoch ZSSR, keď ľudia nemohli až na výnimky cestovať. Dnes je však v Prahe a v ďalších európskych mestách Rusov plno. Aj títo ľudia veria tomu, že Európa je riadená akousi homosexuálnou lobby?

Na Západe je dnes niekoľko miliónov Rusov. Podľa odhadov vyše 10 miliónov, čo je obrovské číslo. I keď chápem, že vám to príde zvláštne, aj medzi týmito ľuďmi panujú podobné nálady ako v samotnom Rusku. Nemajú radi Západ. Zastávajú názor, že západná spoločnosť zahníva, umiera, je paralyzovaná utečencami a zástancami práv sexuálnych

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie