Denník N

Zažila som rodičov, ktorí fackali svoje deti priamo na kurte, hovorí bývalá tenistka Malenovská

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Bývalá tenistka Klaudia Malenovská v októbrovom rozhovore pre Denník N povedala, že život niektorých tenistiek hraničí s prostitúciou a že žila v iluzórnom svete, v ktorom sa každá hráčka snaží o to isté – dostať sa do najlepšej svetovej stovky.

V ďalšom rozhovore opisuje svoje skúsenosti s tenisovými rodičmi a trénermi. Tvrdí, že prostredie, v ktorom si deti samy rozhodujú zápasy, je predurčené ku konfliktom. „Jeden chlapec hral turnaj do štrnásť rokov, jeho otec to nezvládol a dostal srdcový infarkt,“ hovorí Malenovská.

Andreho Agassiho trénoval otec, rovnako aj Caroline Wozniacku či Veroniku Velez-Zuzulovú. Viete si niečo také predstaviť? 

Ak dokážu oddeliť rolu rodiča a trénera, prečo nie. Rodičia však majú vždy emocionálne vklady, ktoré sa bijú s úlohou trénera. Niektorí vravia, že to dokážu oddeliť, ale potom ich vidíte, ako preliezajú ploty kurtov. Osobne som nikdy nezažila otca-trénera, ktorý by vedel byť úplne profesionálny na kurte a citlivý mimo neho.

Tréner najmenších tenistov Marek Kopecký mi v staršom rozhovore povedal, že mnohí rodičia za veľmi krátky čas príliš „zmúdrejú“ a stávajú sa tenisovými odborníkmi. Z akých dôvodov na seba preberajú úlohu trénera?

Pretože si myslia, že oni najlepšie vedia, čo je pre ich deti správne. Je to ich dieťa, ich pravidlá, ich privilégium. Láska k dieťaťu sa však nie vždy rovná tomu, čo je pre dieťa najlepšie. Stefano Capriati mal určite rád svoju dcéru Jennifer, ale zmluvy na reklamy na krémy proti vráskam podpisoval, keď mala ešte len šestnásť rokov a dokonca ešte pred tým, ako sa stala najmladšou ženou, ktorá sa umiestnila v prvej desiatke svetového rebríčka.

Vyhlasoval: „Keď je jablko zrelé, malo by sa zjesť a Jennifer je zrelá.“ Skončilo sa to však tak, že v osemnástich bola niekoľkokrát zatknutá za krádež, fetovala, pila a užívala silné lieky proti bolesti a nakoniec bola niekoľkokrát aj na protidrogovom a protialkoholickom liečení.

Súvisí to teda s peniazmi?

Ak chcete, aby vaše dieťa patrilo k najlepším žiakom či juniorom, bude to stáť nemalé peniaze. Okrem výbavy budete potrebovať tenisového aj kondičného trénera. Bavíme sa tu asi o 20 až 30 tisícoch eur ročne. Na mládežnícke turnaje väčšinou musia s deťmi cestovať rodičia, pretože ak by šiel tréner, vyšlo by to ešte oveľa drahšie. Takže keď nabudúce uvidíte nejakého rodiča zaveseného na plote kurtu, spomeňte si na túto sumu. Rodičia nie sú len emocionálne, ale aj finančne zapojení do výsledku zápasov. Teraz si predstavte rodiča, ktorý toto absolvuje rok čo rok každú sezónu.

Existujú aj ďalšie dôvody, prečo sa z rodičov stávajú tréneri?

Ďalším dôvodom je, že tenis nie je futbal, pri ktorom rodič kúpi dieťaťu jeden obojstranný dres, kopačky a horalky pre celý tím na nedeľný zápas. Je iné, keď si rodičia sadnú na jednu lavičku a spoločne povzbudzujú celý tím. Ich dieťa je súčasťou skupiny.

Ak však váš potomok súťaží na mládežníckych tenisových turnajoch, všetko, na čom vám záleží, je jeho výsledok. Nikto iný vás nezaujíma, neexistuje žiaden tím. Všetkých vnímate ako nepriateľov, všetci chcú poraziť vašu dcéru alebo syna. Toľko predstierania, ako je na juniorských turnajoch, nie je ani v šoubiznise. Rodičia sa medzi sebou úplne bežne ohovárajú, klamú a intrigujú.

Skúste nám dať náhľad do vnútorného sveta tenisového rodiča…

Je to asi takto: minuli ste asi 30-tisíc eur, myslíte si, že všetci sú proti vám a vášmu dieťaťu a ste v aute na ceste do Košíc na turnaj. Ak ste sa ešte nezbláznili, je tu aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie