Denník N

Popové hviezdy nedostali výnimku, musia ísť na vojnu, aj keď štátu ročne prinášajú miliardy

BTS – zrejme najslávnejšia popová kapela súčasnosti. Foto - Flickr/BTS
BTS – zrejme najslávnejšia popová kapela súčasnosti. Foto – Flickr/BTS

Hovorí vám niečo skratka BTS? Keď ju zadáte do Googlu, vyhľadávač vám ponúkne 624 miliónov výsledkov.

BTS je skratkou z kórejského názvu Bangtan Sunyeondan a v slovenskom preklade znamená niečo ako „nepriestrelní skauti“.

A dôvod, prečo ju Google nájde toľkokrát, je jednoduchý – BTS sú snáď najpopulárnejšiou popovou skupinou dneška a tým nemáme na mysli dnešok v Južnej Kórei, ale na celom svete.

Kultoví ako Jackson

Len sa pozrite na tie čísla! Ich album Wings si počas jediného týždňa objednalo vyše pol milióna ľudí, z albumu Youth sa za 24 hodín predalo 44-tisíc kópií. Rovnako krátka doba stačila singlu Blood Sweat & Tears, aby na YouTube nazbieral vyše šesť miliónov zhliadnutí, a to bolo pred tromi rokmi.

Tohtoročný Boy with Luv drží rekord ako vôbec najsledovanejšie video za 24 hodín, na YouTube si ho za jediný deň pustilo skoro 75 miliónov užívateľov. A Medzinárodná federácia hudobného priemyslu, označila BTS za druhého celosvetovo najpredávanejšieho interpreta roku 2018; skupinu predstihol len americký raper Drake.

Celé to súvisí s fenoménom ARMY – ako si hovoria fanúšikovia BTS. Podobnosť s anglickým slovom „army“ je úmyselná a neobyčajne výstižná. BTS majú doslova armádu stúpencov nielen v rodnej Južnej Kórei, ale na všetkých obývaných kontinentoch.

Fanúšikovia a hlavne fanúšičky – pretože BTS sú boyband ako vyšitý – sú nadšení, milujúci a úplne oddaní. To vďaka nim drží skupina všetky tie rekordy.

​​BTS sú jednoducho kult, ktorý nemá obdobu snáď od zlatej éry Michaela Jacksona. Časopis Time o nich už pred dvoma rokmi písal ako o princoch popu a tento rok sa BTS dostali do rebríčka 25 najvplyvnejších ľudí na internete za obdobie 2017 – 2019.

Časopis Forbes ich zase nazval najvplyvnejšími celebritami v Kórei a najnovšie sú pozvaní do poroty cien Grammy. Sami majú ocenení požehnane; od roku 2013, keď vydali prvú platňu, ich nazbierali desiatky.

Od make-upu k maskáčom

Napriek tomu je celkom dobre možné, že ste o BTS nikdy nepočuli. Vôbec nič

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie