Denník N

V septembri kurzy chvíľu predpokladali, že Smer voľby nevyhrá. Dnes víťazstvo odhadujú na 70 percent

Osem udalostí, ktoré pohli s kurzami na víťazstvo Smeru vo februárových parlamentných voľbách.

Tomáš Drucker, bývalý minister zdravotníctva a chvíľku aj vnútra, ešte v auguste oznámil, že zakladá stranu Dobrá voľba. Už 6. septembra Hospodárske noviny zverejňujú prieskum, podľa ktorého má strana podporu 7,4 percenta.

Nešlo o bežný prieskum. V otázke sa priamo pýtali na Dobrú voľbu, ktorá vtedy ešte formálne neexistovala. To jej prirodzene mohlo nahnať trochu lepší výsledok.

V rovnaký deň vypísala kurzy na víťazstvo Smeru v parlamentných voľbách stávková kancelária Tipsport. Kurz na víťazstvo bol 1,74, na nevíťazstvo 1,86.

To znamená, že stávková spoločnosť odhadovala, že Smer má približne 56 percentnú šancu, že voľby vyhrá. Pri stávkovaní totiž platí, že čím vyšší je kurz, tým nižšia je pravdepodobnosť. A teda, keď rastie kurz na víťazstvo Smer, klesá pravdepodobnosť, že vyhrá voľby.

Lenže už na druhý deň sa situácia otočila. Bookmakeri a tipéri, pravdepodobne aj pod váhou prekvapivého výsledku Dobrej voľby v prieskume a faktu, že Drucker expresne vyzbieral podpisy na jej založenie, už verili viac v to, že Smer voľby nevyhrá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Smer

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie