Denník N

Vo Vrátnej sa klčuje hlava-nehlava, vraví výtvarníčka, ktorá pripravuje projekt o ohrozených druhoch

Monika Pascoe Mikyšková je výtvarníčka a galerijná pedagogička. Foto N – Tomáš Benedikovič
Monika Pascoe Mikyšková je výtvarníčka a galerijná pedagogička. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Pred pár rokmi bola Vyhnaná dolina pri Štefanovej úplne nedotknutá, teraz je tam iba mesačná krajina. Keď sa človek vo Vrátnej prechádza, neprestajne počuje pílenie a padajúce stromy. Na prechádzke s deťmi sme za pol hodinu videli spadnúť tri stromy a tatrovku plnú dreva. Kedysi bolo vo Vyhnanej doline veľmi veľa žiab, teraz tam nie sú žiadne,“ vraví výtvarníčka Monika Pascoe Mikyšková.

V Denníku N bude raz mesačne vydávať rubriku Ohrozené druhy, aby upozornila na problematiku devastácie životného prostredia. „Mali by sme scitlivieť na otázky, ktoré sa týkajú prírodného dedičstva,“ hovorí Pascoe Mikyšková.

V Denníku N budete raz mesačne vydávať diela o ohrozených druhoch. Prečo práve taká rubrika?

Keď sme boli malí, mali sme blízko k prírode, lebo sme odjakživa mali chalupu vo Vrátnej. Trávili sme tam všetok voľný čas. Vďaka tvorbe som sa k prírode vrátila a myslím si, že k nej mám bližšie ako napríklad pred 15 rokmi. V ostatnom čase som sa veľmi zaoberala tým, ako by som cez tvorbu mohla upozorniť na ničenie prírody a vymieranie druhov.

Umenie vnímam ako fajn spôsob, ako na tému upozorniť bez slov, lebo má schopnosť zaujať aj bez textu. Úlohou obrázkov bude pritiahnuť pozornosť čitateľa. Moja tvorba nie je angažovaná a umenie nerobím preto, aby som agitovala. Ale mám pocit, že voči prírode mám dlh, a toto je spôsob, ako ho splatiť. Moji rodičia sa do Vrátnej-Štefanovej presťahovali a z prvej ruky vidím, čo sa tam deje.

Čo sa deje vo Vrátnej?

Terchová neprechádza šťastným obdobím. Robia sa holoruby. Rada behám a vždy, keď tam po dvoch mesiacoch prídem, vidím, ako zmizla ďalšia časť lesa. V lese sa už pomaly nedá behať, lebo ho ubúda. Je to alarmujúce. Ako výtvarníčka chcem na tento problém upozorniť.

Denník N začal prednedávnom uverejňovať hladinu CO2 v atmosfére, čo vnímam veľmi pozitívne. Napadlo mi, že podobným spôsobom by sa dalo informovať aj o vymierajúcich druhoch, či už rastlinných alebo živočíšnych.

Ako sa Vrátna zmenila za ostatných 20 rokov?

Ten vývoj netrvá 20 rokov, radikálne horšie je to od poslednej kalamity v roku 2014. Začalo to vývozom popadaných stromov po búrke, neskôr sa vinil hmyz. Teraz sa klčuje hlava-nehlava. Nedávno som bežala po turistickej ceste, ktorá tvorí hlavný priechod z Vrátnej do Terchovej. Lesníci ju kompletne zapratali kopou napíleného dreva.

Hovorila som im, že turistickú cestu nemôžu len tak odseknúť. Na to mi povedali, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ohrozené druhy

Príroda

Rozhovory

Kultúra, Veda

Teraz najčítanejšie