Denník N

Česi sa začali pozerať na ruskú televíziu

Pavel Novotný. Foto - archív P. N.
Pavel Novotný. Foto – archív P. N.

Rusom ani nenapadne považovať napríklad inváziu do Československa za inváziu. Sovietsky zväz predsa vždy iba oslobodzoval.

Autor je spravodajca Českého rozhlasu

Československí legionári vyvolali občiansku vojnu v Rusku. A ešte Rusom ukradli zlatý poklad. Dubček pozval v roku 1968 do Československa sovietske tanky. V roku 1956 sa Maďari pokúsili zvrhnúť sovietsky režim a tak ďalej, a tak ďalej. Kto dlhodobo sleduje ruskú štátnu televíziu, asi podobné názory dobre pozná. Bežní obyvatelia Česka však začali sledovať a spoznávať ruské kanály až teraz a nestačia sa čudovať.

Všetko je to zásluha bývalého bulvárneho novinára a súčasného starostu pražskej štvrte Řeporyje Pavla Novotného. Ten chce postaviť pomník vojakom generála Vlasova, sovietskym zradcom, ktorí oslobodzovali Prahu, a vydráždil tým do nepríčetnosti rad ruských vlastencov. Pozvali si ho do štátnej televízie, Novotný si nevyberal slová, správal sa ako šašo, nadával moderátorom do klamárov a vysmieval sa im, že sú opití, fetujú a prekrúcajú históriu.

V Česku aj na Slovensku už dlho vieme, že Rusko sa za chyby Sovietskeho zväzu neospravedlňuje, aj keď sa k nemu hlási. Relácia ruskej televízie však vyráža dych. Nulová reflexia minulosti, každý protivník je fašista, a keď je moderátor v núdzi, zareaguje slovami: „Čo na to Putin?“ Spomínaný program je podľa mňa veľká šou, ktorá má svojím hysterickým poňatím pritiahnuť divákov. Aj preto moderátori občas niekoho vyhodia zo štúdia. Novinár Alexander Mitrofanov, vďaka svojmu pôvodu znalec Ruska, ma však vyvádza z omylu: „Fyzické vyhadzovanie oponentov je štandard. Alebo im prinesú vedro s nápisom h..no, aby zjedli jeho obsah. Program bol ocenený

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie