Denník N

Peklo Jaromíra Čižnára 

Rok od výroku o rozpútaní pekla vytvoril Čižnár raj pre prokurátorov.

Autor je člen predsedníctva PS

Krátko po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice vyhlásil generálny prokurátor Jaromír Čižnár, že rozpúta peklo, ak sa preukáže súvis medzi vraždou a novinárskou profesiou Kuciaka. Ťažko povedať, či sledujeme sľubované peklo. O generálnom prokurátorovi už dlhšie nebolo počuť. No hodno pripomenúť, že svojim kolegom medzičasom zaručil presný opak – raj.

Postavenie prokurátora je v niečom jedinečné a mimoriadne dôležité. Lebo ak existencia a fungovanie štátu závisí od dodržiavania zákonov a ochrany práv, ktoré zákonodarci schválili, potom je nevyhnutne potrebný ešte niekto, kto ich bude chrániť v praxi. A to sú práve prokurátori. Na druhej strane, aj oni sú v niečom úplne rovnakí ako hociktorý úradník, a totiž – sú omylní. Robia chyby, vedome či nevedome, alebo úmyselne nenapĺňajú literu zákona. Z tohto dôvodu bolo možné podať podnet na prokuratúru, ak mal človek pochybnosti o správnosti či zákonnosti postupu prokurátora.

V prípade trestného konania však toto prestalo platiť na Nový rok 2016. Vtedy vstúpila do účinnosti Smerom schválená novela zákona o prokuratúre, ktorá určila, že „sa nemožno domáhať preskúmania zákonnosti rozhodnutia vydaného v trestnom konaní ani preskúmania zákonnosti postupu prokurátora v trestnom konaní“. A to isté sa po novom vzťahovalo aj na preskúmavanie postupu policajta. Kto by také niečo žiadal, pokojne mohol dostal odpoveď „nedá sa“. Moja teória, prečo došlo k tejto zmene, znie nasledovne: aby sa dali ľahšie zametať kauzy pod koberec. Lebo prečo by sa prokurátor bál odobriť odmietnutie trestného oznámenia, ak jeho postup nemôže nikto napadnúť, dokonca ani poškodená strana?

Novela zákona tiež umožnila generálnemu prokurátorovi udržať si čisté ruky od politicky citlivých káuz. Ak by totiž ďalej existovala možnosť podať podnet na preskúmanie rozhodnutia prokurátora, bol by to Jaromír Čižnár, kto by musel posudzovať podnety vzťahujúce sa na činnosť špeciálneho prokurátora. Ak by rozhodol spôsobom, ktorý by vyznel pozitívne pre stranu Smer-SD, každý by ho obviňoval, že tak urobil preto, lebo z vôle Smeru je vo funkcii.

Táto zmena v zákone sa však nestretla s pochopením v niektorých odborných kruhoch, takže o rok a pol neskôr Jaromír Čižnár vydal päťstranový interný predpis, ktorým sa obnovila možnosť žiadať o preskúmanie zákonnosti postupu prokurátora v trestnom konaní. No zďaleka to nebol návrat pred rok 2016, keďže interný predpis nemá takú silu ako zákon. Žiadosť sťažovateľa sa dala vybaviť hoc aj jednou vetou a tá jedna veta nebola preskúmateľná Ústavným súdom, ako to bolo v minulosti, keď právo podať podnet na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia v trestnom konaní bolo ukotvené v zákone.

Nevedno, či od vydania spomenutého interného predpisu zaplavila prokuratúru hromada žiadostí, alebo čo sa vlastne stalo, že Jaromír Čižnár prostredníctvom svojho prvého námestníka vydal v apríli tohto roku príkaz, ktorým bol zrušený jeho interný predpis o znovuzavedení možnosti žiadať o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia a postupu prokurátora v trestnom konaní. Rok od výroku o rozpútaní pekla tak vytvoril Čižnár raj pre prokurátorov, lebo proti ich postupu pred vznesením obvinenia už nebolo možné nijakým spôsobom namietať tak, aby mal sťažovateľ akékoľvek právo na odpoveď. Podľa mojich vedomostí platí tento stav stále, a aj preto nebolo nikdy ľahšie zametať kauzy pod koberec ako dnes. Vo volebnom programe našej koalície PS/Spolu máme, našťastie, niekoľko opatrení, ako s týmto stavom skoncovať.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie