Denník N

Kollárova expertka na zdravotníctvo: S hlasovaním o dôchodkovom strope som mala problém, ale ľudia to chceli

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Sestrám by zvýšila platy o 20 percent, doplatky na lieky pre deti, dôchodcov a hendikepovaných by zrušila. A kde na to vziať? Peňazí je podľa Zuzany Šebovej dosť, len miznú.

Denník N pripravuje pred voľbami sériu rozhovorov s odborníkmi strán na zdravotníctvo

Zuzana Šebová v nasledujúcich voľbách kandiduje zo 7. miesta. V hnutí má na starosti zdravotníctvo. V rozhovore sa dočítate:

  • ako sa spoznala s Marianom Kočnerom,
  • ako vníma, že Boris Kollár chodí na pochody za rodinu, ale sám má desať detí s deviatimi ženami,
  • prečo sa jej nepodarilo za 4 roky v parlamente nič presadiť,
  • ako si predstavuje unitárny systém a
  • z čoho chce zaplatiť vyššie platy pre sestry a zrušenie doplatkov pre deti či dôchodcov.

Ako ste sa dostali do Sme rodina?

Úplnou náhodou, politika nikdy nebola môj cieľ. Čo mám na srdci, to poviem. A to sa v politike nenosí. Boris je veľmi dlho môj kamarát. Keď robil kandidátku, tak mi zavolal a pýtal sa, či so mnou môže počítať. Snažila som sa z toho ešte vykrútiť, že ak ma dá na 30. miesto, nech ma tam ani nedáva, ale bola som nakoniec desiatka.

Baví vás to?

Baví, len som si na veľa vecí musela zvyknúť. Viac počúvam a je mi cudzie hovoriť niečo, čo cítim inak. Bohužiaľ, to je v politike bežné. Väčšinou sa v nej prijímajú politické rozhodnutia a dobré veci idú do úzadia.

Ste vyštudovaná ekonómka, mali ste skúsenosti so zdravotníctvom?

Promovala som na Vysokej škole ekonomickej, Fakulte cestovného ruchu a služieb v Banskej Bystrici. Teraz je to už Univerzita Mateja Bela. Špecializovali sme sa na verejné služby, kde patrí aj zdravotníctvo. Vychovávam hendikepovanú dcéru, takže skúseností mám naozaj veľa. Väčšinou sa zdravotníctvu venujú povolaním lekári. Ja sa na zdravotnícku problematiku pozerám inak.

Ste členka parlamentného výboru pre zdravotníctvo, chceli ste tam ísť?

Áno.

V Sme rodina riadite skupinu pre oblasť zdravotníctva. S kým spolupracujete?

Dokončili sme program, na ktorom s nami robil špecialista na liekovú politiku Martin Višňanský, odborník na zdravotnícky manažment Marián Šinkovič a v tíme máme aj Martina Starzyka, lekára z Nových Zámkov.

Budete na 7. mieste kandidátky do nasledujúcich volieb. Kto u vás rozhoduje o poradí?

Boris, ale radí sa o tom s nami tak ako v iných veciach. Mňa volajú Rebelka. V strane sme zhruba pol na pol liberáli a konzervatívci.

Celkovo sa profilujete skôr ako konzervatívna strana, ale váš predseda Boris Kollár je známy tým, koľko detí má s koľkými ženami, pred pol rokom ukončili jeho stíhanie pre SMS správy s neplnoletou chovankyňou resocializačného zariadenia Čistého dňa…

Boris má rád ženy a netají sa tým.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie