Denník N

Označili ho za granát, ktorý všetkých odpáli. Giuliani je pre Trumpa problém, potvrdila správa demokratov

Donald Trump. Foto - TASR/AP
Donald Trump. Foto – TASR/AP

Demokrati si myslia, že Trump zneužil svoju moc a maril spravodlivosť. Myslím, že je nepríčetný a klame, hovorí Trump o jednom z lídrov vyšetrovania.

Demokrati v tom majú jasno. Donald Trump zneužil svoj úrad, aby prinútil Ukrajinu pomôcť mu v prezidentských voľbách 2020. Po maratóne uzavretých aj verejných vypočúvaní to tvrdia vo svojej 300-stranovej správe, ktorá má byť podkladom pre obžalobu Trumpa.

Dôkazy o tom, že Trump konal tak, ako by prezident nemal, sú podľa nich „ohromujúce“.

Zverejnením správy začína ďalšia fáza impeachmentu, v stredu bude vypočúvanie v právnom výbore snemovne reprezentantov.

Táto fáza zrejme nebude až taká zaujímavá – pred poslancami z výboru sa objavia hlavne právni experti – no je veľmi dôležitá. Právny výbor bude nakoniec pripravovať text obžaloby, ktorou chcú demokrati predčasne ukončiť Trumpovo pôsobenie v Bielom dome.

Správa demokratov Trumpa obviňuje aj z toho, že zasahoval do procesu impeachmentu, keď zamestnancom Bieleho domu zakázal, aby vypovedali pred poslancami.

Usvedčujúce telefonáty

Väčšina informácií z rozsiahlej správy nie je nová. Dôležitý je pohľad na to, ako demokrati argumentujú pri zhrnutí toho, prečo by Trump mal skončiť ako prezident. Objavili sa však aj nové detaily, ktoré nie sú príjemné pre jedného z najbližších ľudí Trumpa.

Tým človekom je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie