Denník N

Ešte raz k prerušeniu výkonu funkcie a k strate funkcie sudcu

Štefan Harabin. Foto N - Tomáš Benedikovič
Štefan Harabin. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tvorcovia zákona lex Harabin si dali záležať na detailoch a zákon je pripravený dobre – aspoň z hľadiska toho, čo chceli dosiahnuť.

Autor je advokát

V Denníku N som si prečítal zaujímavý článok pána Jána Mazáka, bývalého predsedu Ústavného súdu s názvom Harabin si myslí, že všetci padli na hlavu, v ktorom prezentoval názor, že minister by mal žiadosť pána Harabina o prerušenie výkonu funkcie hodiť do koša. Aj keď je zrejmé, že to bolo myslené trošku nadnesene, nie je to najlepší návod na správanie sa štátneho orgánu, pretože sa poľahky môže stať, že v budúcnosti sa ocitnú v koši iné alebo podobné žiadosti sudcov alebo občanov, ktoré budú adresované štátnym orgánom. Myslím si, že vec sa dá v pohode riešiť aj civilizovanejším spôsobom, pretože zákon na to priestor poskytuje.

V prvom rade však treba súhlasiť s tým, že prerušenie výkonu funkcie sudcu nie je žiadnou prekážkou k tomu, aby nedošlo k strate funkcie sudcu. Sudca s prerušeným výkonom funkcie je stále vo funkcii sudcu – má len prerušený jej výkon. Ak sa naplnia dôvody na stratu funkcie, tieto nastanú bez ohľadu na to, či sudca má status prerušeného výkonu, alebo nie. Navyše je otázne, či v prípade pána Harabina dôjde k nejakej, aj keď len hypotetickej kolízii inštitútov prerušeného výkonu a straty funkcie. K prerušeniu výkonu totiž nedochádza automaticky podaním žiadosti, ale o tejto žiadosti musí rozhodnúť minister spravodlivosti, pričom ešte predtým sa k žiadosti vyjadruje sudcovská rada.

Sudcovská rada ani minister pritom nie sú viazaní žiadnymi lehotami a navyše, minister nie je povinný žiadosti o prerušenie výkonu funkcie vyhovieť. Minister si teda môže počkať do 31. decembra, keď pán Harabin stratí funkciu zo zákona alebo, pokiaľ bude mať vyjadrenie sudcovskej rady, môže rozhodnúť, že žiadosti nevyhovuje.

Podstatné však je to, že keby aj žiadosti o prerušenie výkonu vyhovel do 31. decembra, nemalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Štefan Harabin

Komentáre

Teraz najčítanejšie