Denník N

Hymnu futbalových fanúšikov Orbánova vláda využíva ako kladivo na médiá

Maďarskí fanúšikovia. Foto - TASR
Maďarskí fanúšikovia. Foto – TASR

Režim Viktora Orbána síce zmenu hraníc nepresadzuje, populisticky však vyvoláva nebezpečnú ilúziu, že je možná.

„Sme z jednej krvi,“ hovorí sa v maďarskej piesni s názvom Bez teba (Nélküled) od kapely Známe tváre (Ismerős Arcok), ktorú neraz počúvalo aj veľa slovenských futbalových fanúšikov – i keď jej textu nerozumeli. Stala sa akousi neoficiálnou hymnou klubu DAC z Dunajskej Stredy, ale pravidelne sa spieva aj pred zápasmi mnohých iných maďarských klubov.

Dalo by sa pomaly povedať, že sa jej hromadný prednes stal povinnou súčasťou každého stretnutia za účasti maďarských futbalistov a ich „drukerov“. A čoraz častejšie to platí aj pre najrôznejšie udalosti od mítingov maďarskej vládnej strany Fidesz a maďarských strán v susedných štátoch až po kultúrne akcie krajanských organizácií.

Pieseň hovorí o spolupatričnosti, o spoločnom myslení, o domove a vlasti, ktoré už pútnik ani nedúfa nájsť, o osamelej borovici a odtrhnutom umierajúcom kvete, o piatich miliónoch menšinových Maďarov, ktorých svet nepočuje, a o ich ťažkom osude.

Nedá sa povedať, že by bola iredentistická, je to skôr sladkobôľna nostalgia za idealizovanou a veľmi jednostranne ponímanou minulosťou. To by ešte nebol problém. Pieseň však pracuje s podobnými symbolmi ako nacionálna a iredentistická propaganda, a asi nie náhodou umožňuje, aby si do nej každý vkladal hoci aj volanie po tom, aby sa „odtrhnuté územia“ vrátili späť k materskej krajine.

Prístup autorov piesne v podstate zodpovedá tomu, ako sa dosť pokrytecky k podobným veciam stavia vláda Viktora Orbána

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie