Denník N

Hoaxy roka 2019. Čomu uverili tisíce ľudí na Slovensku s volebným právom

Pred masovo šírenými nezmyslami nie je ušetrený ani Instagram. V roku 2019 pribudlo finančných podvodov, pribudli kotlebovské weby, dezinformácie poznačili aj prezidentské voľby.

Tento článok nemá slúžiť ako výsmech ľuďom, ktorí naletia hoaxom. Rovnako ako pred rokom sa len snažíme ukázať, aké výmysly mohli ovplyvňovať názory desaťtisícov Slovákov.

Čo priniesol rok 2019 v oblasti dezinformácií:

  • Ukázalo sa, že pred hoaxami nie je imúnny ani Instagram
  • Pribudli kotlebovské weby, ktoré imitujú spravodajské portály
  • Boom zažívajú finančné hoaxy, ktoré môžu ľudí pripraviť o peniaze
  • V politike sa terčom stávali hlavne Čaputová a opozícia
  • Medicínsky hoax vydesil ľudí tak, že niektorí zakázali posmrtné darcovstvo orgánov

1. Panika už aj na Instagrame

O Instagrame sa často hovorí, že naň chodia najmä mladí, aby mali pokoj od rodičov, ktorí sú prevažne na Facebooku. Jeho obľuba rastie: Instagram aktuálne využíva okolo 1,1 milióna Slovákov (Facebook viac než 2,5 milióna).

Posledné týždne ukázali, že ani Instagramu sa nevyhýbajú poplašné správy, pred ktorými museli varovať už aj policajti. Koncom novembra polícia informovala, že ju ľudia „doslova zaplavili“ poplašnými správami, ktoré nadväzovali na vraždu Violy Macákovej v Bratislave.

Facebookom, ale hlavne Instagramom sa šírila fáma, že v Bratislave údajne našli telo ďalšej umučenej ženy, ale vyšetrovatelia to utajujú. „Dávaj na seba pozor, operuje tu psychopat, okolo Eurovey, Trnávka, zamykaj sa v aute,“ tvrdil anonymný pisateľ.

Išlo o záznam údajného četu, ktorý ľudia na Instagrame šírili pomerne novou formou: robili si z neho takzvaný „screenshot“ a ten zverejnili na svojom profile ako svoj vlastný príbeh, ktorý je dostupný 24 hodín.

„Ide o mimoriadne závažnú dezinformáciu, teda hoax. Šíri sa hlavne vo forme ‚stories‘ na Instagrame,“ informovala polícia.

V skutočnosti to bola fáma na úrovni „jedna pani povedala“. Nikto nevedel, kto bol pisateľom správ. Na šírenie takejto správy stačilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie