Denník N

Babiš prežil čierny týždeň. Európska komisia v audite opisuje, ako naďalej riadi Agrofert

Andrej Babiš. Foto – Deník N/Adam Hecl
Andrej Babiš. Foto – Deník N/Adam Hecl

Český premiér Andrej Babiš má problém. Z Bruselu do Prahy dorazil audit Európskej komisie potvrdzujú, ktorý potvrdil jeho pretrvávajúci konflikt záujmov, ktorý má v tejto chvíli cenu stoviek miliónov korún zrejme neoprávnených eurodotácií pre Agrofert.

Šéf českých žalobcov navyše zvrátil nepresvedčivé rozhodnutie oslobodiť Babiša od vyšetrovania údajného dotačného podvodu na farme Čapí hnízdo.

Miliardárovi Babišovi toho za šesť rokov, čo pôsobí vo verejnom živote, prešlo viac než ktorémukoľvek inému politikovi pred ním. Teraz sa prvýkrát zdá, že nemá pod nohami tak úplne pevnú zem.

„Zvykol som si na to, že po mne idú. Že ma chcú za každú cenu vyštvať z politiky,“ sťažoval sa v stredu Andrej Babiš po tom, čo najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman oznámil, že ho budú ďalej vyšetrovať v kauze Čapí hnízdo. Babiš zároveň zopakoval, že odstupovať z čela vlády nemieni.

Na druhej stranu je zjavné, že v hlave sa mu už rysuje konkrétny plán B. V Česku sa už hovorí o Babišovej možnej prezidentskej kandidatúre aj o pripravenej lojálnej nástupkyni na post predsedu vlády, ktorou by mohla byť vicepremiérka a ministerka financií Alena Schillerová. Tá takú ambíciu zatiaľ v českých médiách popiera.

Čo môže Andreja Babiša o premiérske kreslo pripraviť?

Možno najviac vrások Babišovi vzhľadom na jeho hrošiu kožu spôsobuje hrozba, že by musel urobiť radikálny rez medzi politikou a svojím

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie