Denník N

Vlani tu zaočkovali len tretinu detí, dnes čelia epidémii. Osýpky obrátili Samou hore nohami

Zomierajú najmä deti do piatich rokov. Foto - TASR/AP
Zomierajú najmä deti do piatich rokov. Foto – TASR/AP

Zaočkovanosť detí na tichomorskom ostrove bola vlani 31 percent. Úmrtnosť zvyšuje aj nízka úroveň zdravotnej starostlivosti.

Hlavné mesto Apia vyzeralo vo štvrtok ako mesto duchov. Noviny písali, že na ulici bolo vidno iba vtáky na strechách a túlavých psov pobehujúcich po uliciach.

Ľudia v tichomorskom štáte Samoa mali zostať doma podľa nariadenia vlády, ktorá na dva dni fakticky zastavila život v celej ostrovnej krajine. Zatvorené mali byť cez deň súkromné aj štátne prevádzky, až na výnimky bolo zakázané jazdiť autom na cestách, hoci nie všetci to dodržiavali.

Vláda tak reagovala na epidémiu osýpok, ktorá život v tejto krajine prevrátila hore nohami. V 200-tisícovom štáte, počtom obyvateľov menšom ako Košice, sa osýpkami nakazilo vyše 4-tisíc ľudí, väčšinou detí. Celkovo 63 ľudí na chorobu zomrelo, z toho 55 detí do päť rokov.

Na počet obyvateľov štátu je to obrovské číslo. V podstate skoro každý pozná niekoho, koho epidémia zasiahla.

Vláda nariadila povinné očkovanie všetkých neočkovaných obyvateľov štátu, ktoré sa deje práve počas týchto dvoch dní. Zdravotné tímy obchádzajú dva hlavné ostrovy. Neočkovaní obyvatelia mali vyvesiť pred dom červenú zástavu.

Premiér krajiny Tuilaepa Sailele Malielegaoi to prirovnal k biblickému príbehu, keď Boh pred morom ušetril domy Izraelitov označené červeným krížom.

Premiér, ktorý tu vládne od roku 1998, vyzval ľudí mimo iného, aby sa štyri týždne zdržali sexuálneho styku. Podľa neho by sa deti splodené počas tohto obdobia mohli infikovať vírusom osýpok.

31 percent

Lokálne epidémie osýpok prepukli za posledné roky na viacerých miestach sveta, no zrejme nikde nedošlo až k takým krokom vlády ako v týchto dňoch na Samoe. Na počet obyvateľov je to možno najväčšia epidémia.

Odborníci za tým vidia pokles miery zaočkovanosti. Vlani tu bola len na úrovni 31 percent, zatiaľ čo niektoré iné ostrovné štáty v regióne (Nauru, Cookove ostrovy) mali aj 99-percentnú mieru.

Ešte pred piatimi rokmi to také zlé nebolo ani na Samoe (84 percent).

Pokles mnohí prisudzujú aktivitám hnutia odporcov očkovania.

Presviedčať obyvateľov, aby svoje deti nedávali očkovať, sa im darilo najmä po tragickej udalosti, ktorá sa tu stala minulý rok. Dve deti po očkovaní látkou MMR proti osýpkam, rubeole a mumpsu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Osýpky

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie