Denník N

Do škôlok budú môcť naďalej chodiť aj nezaočkované deti, zmenu zastavili Smer, OĽaNO aj Remišová

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

OĽaNO a aj dvojka Za ľudí Veronika Remišová vysvetľujú, že nie sú proti povinnému očkovaniu.

Ministerka zdravotníctva sa ku koncu volebného obdobia snažila okrem veľkej reformy nemocníc presadiť aj to, aby do škôlok brali len deti s povinnými očkovaniami. Získala však podporu len necelej tretiny všetkých poslancov.

Proti jej návrhu boli Kotlebovci. Zdržala sa väčšina Smeru, celý klub OĽaNO okrem neprítomného Igora Matoviča, ale aj niektorí poslanci SNS, SaS, Mosta-Híd či KDH.

Zdržala sa aj poslankyňa a dvojka na kandidátke strany Za ľudí Veronika Remišová. Tá po hlasovaní vysvetľovala, že nie je proti povinnému očkovaniu, ministerkin návrh sa jej len nezdal byť dobrý.

Remišová: Robili to na poslednú chvíľu

„Dodržiavanie stanoveného očkovania, ktoré je u nás povinné, považujem za nevyhnutné pre zabezpečenie zdravia ľudí na Slovensku. Návrh zákona o zákaze prijímať nezaočkované deti do škôlky však vláda predložila na poslednú chvíľu, zákaz mal začať platiť hneď od 1. januára. Nepovažujem za správne, aby štát spôsoboval rodičom zbytočné problémy, keďže za dva týždne do Vianoc sa povinné očkovanie často ani nedá stihnúť,“ vysvetľuje Remišová, prečo návrh nepodporila.

Deti, ktoré by v týchto mesiacoch dovŕšili tri roky a neboli by zatiaľ zaočkované, by podľa Remišovej museli škôlky odmietnuť.

Väčšina škôlok má pritom zápis na jar a nové deti do škôlok nastupujú v septembri.

Hlavná odborníčka na zdravotníctvo v strane Za ľudí Andrea Letanovská hovorí, že sa s Remišovou o návrhu rozprávali, ale nedohodovali sa o tom, ako by mala hlasovať. Letanovská tvrdí, že vie o tom, že Remišová mala k návrhu výhrady týkajúce sa jeho vykonateľnosti.

Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová s takýmito výhradami nesúhlasí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Povinné očkovanie

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie