Denník N

Hamšík o Číne: Málo hráčov vie po anglicky, európsky futbal mi chýba

Marek Hamšík počas tlačovej konferencie. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Marek Hamšík počas tlačovej konferencie. FOTO TASR – Pavel Neubauer

Po dvanástich rokoch si zvykal na niečo úplne nové. Marek Hamšík odišiel z Neapola do klubu Ta-lien I-fang z čínskeho prístavného mesta Ta-lien. Leží na severovýchode Číny na pobreží Žltého mora, hranice so Severnou Kóreou sú neďaleko.

Slovenský futbalista má za sebou prvú sezónu v novom tíme. Pri príležitosti predstavenia knihy Neapolská odysea dostal od novinárov aj otázky, ktoré sa týkali života v Číne.

„Nie je jednoduchý, človek si naň musí zvyknúť. Ochutnal som aj čínsku kuchyňu, pavúky a všeličo iné, ale naozaj iba preto, aby som to vyskúšal. Žijem však s kamarátom, s ktorým máme vlastný program. Venujem sa plne iba futbalu, či už doobeda na tréningu, alebo poobede v posilňovni. Makám na sebe,“ povedal Hamšík.

Prestup neľutuje

Kluby čínskej ligy môžu do zápasov nasadiť maximálne troch zahraničných hráčov. Hamšíkov Ta-lien má na súpiske štyroch, jediným Európanom okrem Slováka je Belgičan Yannick Carrasco. Veľkú väčšinu tímu teda tvoria čínski futbalisti.

„Je tam jazyková bariéra. Málo hráčov v klube rozpráva po anglicky, takže komunikujem väčšinou so zahraničnými hráčmi. Máme prekladateľov, ale nie je to ono – aby som za jedným stolom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie