Denník N

Scorseseho Irishman je jedným z filmov roka a nielen na Netflixe

Takmer triapolhodinový film režisérskej legendy je rozlúčkou so žánrom klasickej gangsterky.

Raz zostarne každý, aj gangster a mafián. A čo potom? Potom bude sedieť sám v domove pre seniorov sužovaný spomienkami a strašnými výčitkami svedomia.

Práve tak, ako sedí v novej gangsterke The Irishman súputník a dvorný herec Martina Scorseseho Robert De Niro ako Frank Sheeran. Muž, ktorý sa zo šoféra dodávky vypracoval na predného zabijaka mafie.

„Dnešní mladí nemajú šajn, kto bol Jimmy Hoffa. Vedia len, že zmizol. Ale vtedy, v 50. rokoch, bol slávnejší než Elvis. A v 60. slávnejší než Beatles. Bol to po prezidentovi druhý najmocnejší muž krajiny,“ spomína na svojho bývalého šéfa nevládny starec na invalidnom vozíku, ktorý je nespoľahlivým rozprávačom a kronikárom povojnovej americkej mafie.

Scorseseho Irishman hovorí o miznúcej generácii starosvetských gangstrov.

Bola to generácia Krstného otca zocelená v zákopoch druhej svetovej vojny, a keď začiatkom 80. rokov začala, vo väčšine prípadov nie prirodzenou smrťou, odchádzať, odchádzala s ňou aj starosvetská Amerika. Tá, o ktorej Trump hovorí, aká bola veľkolepá a že ju chce späť.

Takmer triapolhodinový film 77-ročnej režisérskej legendy je zároveň rozlúčkou umeleckej generácie babyboomers so žánrom klasickej gangsterky. A je to rozlúčka vo veľkom štýle.

Scorsese dostal od Netflixu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie