Denník N

Jednotka OĽaNO Šofranko: Odchod Remišovej ma neodradil, Matoviča buď milujete, alebo nenávidíte

Mária Šofranko. Foto N - Denisa Gdovinová
Mária Šofranko. Foto N – Denisa Gdovinová

Prekvapilo ju, keď o nej Matovič hovoril ako o tajomnej žene, pretože na východnom Slovensku ju ľudia poznajú. Bola učiteľkou na prvom stupni, riaditeľkou, šéfkou združení a aj hiphopového centra. V OĽaNO zatiaľ stretla len milých ľudí.

Pozerali ste v nedeľu Na telo, keď o vás Matovič hovoril ako o „obyčajnej žene z východu“? Čo ste si pomysleli?

Pozrela som si to o niečo neskôr, sledovala som to so zatajeným dychom. Hovoril o mne ako o tajomnej žene, ale neviem, či som tajomná. U nás na Spiši som známa, ľudia ma poznajú tam, kde som predtým pôsobila. Všetci ma však poznajú ako Maťu Dugasovú. Keďže som sa však nedávno rozviedla, nechala som si svoje dievčenské priezvisko Šofranková. Navyše nedávno zomrel môj otec a z úcty k nemu som si nechala len Šofranko.

Veľa sme toho o vás nenašli, len Máriu Šofranko ako riaditeľku kultúrneho centra v Smižanoch. Ste to vy?

Áno, som to ja. Dnes už riaditeľkou nie som. Bola som tam dva roky, venovala som sa organizovaniu kultúrnych a spoločenských akcií. Myslím, že v Smižanoch bola kultúra dobre nastavená ešte pred mojím príchodom. Ja som tam pritiahla ľudí ako Máriu Čírovú, Hex, Juraja Šoko Tabačka, Bekima, boli tam aj Oteckovia, na ktorých prišlo tri a pol tisíc ľudí. Obec začala o trochu viac žiť. Milovala som tú prácu, ale som pedagogička, to je mojím poslaním.

Ako ste sa teda do kultúrneho centra dostali? 

Do kultúrneho centra som išla preto, lebo som predtým učila na základnej škole v Spišskej Novej Vsi. Prišla som tam posledná, pričom všetky učiteľky mali zmluvu nastálo. Cítili sa ohrozené, pretože ja som akčná, robím s deťmi rôzne projekty. Ale hneď som povedala: Žienky, ja vás o pracovné miesto neoberiem. Ja som človek, ktorý takéto veci nerobí. Aj keď som tam mohla ostať, mala som výsledky, riaditeľ mal záujem.

Na stránke Obecného kultúrneho centra v Smižanoch ste v marci oznámili, že až do októbra budete PN. Čo sa vám stalo?

Už 23 rokov mám problémy s chrbticou. Stalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie