Denník N

„S Trojkou nikdy nezostarneš,“ sľubuje Rezník. RTVS spúšťa tretí kanál s hlásateľkami, Repete a reláciami z archívu

RTVS. Foto N – Tomáš Benedikovič
RTVS. Foto N – Tomáš Benedikovič

V pôvodnom Rezníkovom projekte sa Trojka spomínala ako stanica pre publicistiku a šport, takýto obsah má však priniesť až štvrtý okruh, ktorý chce Rezník spustiť do letných prázdnin.

Dokument o výrobe medovníkov, spomienky Borisa Filana s názvom Moje obľúbené omyly, archívna relácia Chalupárium s Michalom Dočolomanským či seriál Straty a nálezy z roku 1974.

Už prvý deň vysielania tretieho televízneho kanálu verejnoprávnej RTVS naznačuje, že bude vyskladaný najmä z viac ako 60-ročného televízneho archívu.

Trojka štartuje pred Vianocami, v nedeľu 22. decembra od šiestej ráno, a mala by vysielať 24 hodín denne.

RTVS otvorene hovorí, že nová stanica bude zameraná najmä na divákov nad 60 rokov. Podľa dát peoplemetrovej spoločnosti PMT trávia seniori sledovaním televízie priemerne 6 hodín denne, kým ľudia z celej populácie priemerne 4 hodiny denne.

Telerozhlas sa inšpiroval podobne zameranými stanicami iných verejnoprávnych televízií v Európe, napríklad BBC Yesterday, ktorá sa však neskôr premenila na BBC History, archívne stanice však vysielajú aj v Holandsku (NPO 1 Extra) či v Maďarsku (M3).

Video: Promo Trojky

Vracajú sa hlásateľky

Trojka do vysielania vracia „hostiteľky večerného programového bloku“, teda televízne hlásateľky. Budú nimi moderátorky Soňa Müllerová a Alena Heribanová, ktorá bude aj hlasom tohto televízneho okruhu.

Vo verejnoprávnej televízii prácu televíznej hlásateľky zrušili v roku 2003, aj keď občas sa na obrazovke objavili. V roku 2016 napríklad známa hlásateľka Ada Straková ohlasovala na Dvojke pondelkový večerníček.

Hlásateľky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie